Rahmet ve mağrifet ayı olan , Ramazan ayı bizlere farz kılan yüce Allah, bu mübarek ayına girildiğinde rahmet kapıları açılır, cehennem kapıları kapatır.

Resulullah sav "Ramazan ayı öyle bir aydır ki başlangıcı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtulmadır".  Müslümanların on bir ay yiyip içer. Ramazan ayına giren oruç tutup bedenin sıhat bulacağı, zekat, fitre, sadaka ile malın temizleyeceği, maddi ve manevi olarak nefisletin terbiye edilmesi ve huzur bulması için sağlığı yerinde olan tüm müslümanların oruç tutması lazım, zengi maddi durumu iyi olan fakir, yetim ve miskinleri fitre ve zekatıyla gözetmelidirler. "Mümin erkeklerle mümin kadınlar da birbirlerinin velileridir. Onlar iyiliği emreder, kötülükten alıkorlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekâtı verirler, Allah ve Resûlüne itaat ederler. İşte onlara Allah rahmet edecektir. Şüphesiz Allah azîzdir, hikmet sahibidir." (Tevbe, 71) . Bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesi olduğu bu mübarek aya ulaşmaktayız. Bu ayda günahlardan tevbe edip daha çok ibadet etmeliyiz. Allah'ın rahmet dairesine girebilmek  için ibadetlerimize daha çok önem vermeliyiz. Oruçlu iken muslüman kardeşlerimizin arkasında gıybetten kaçınmalıyız. Gıybet ve kul hakkına çok dikat etmeliyiz. Hucurat 12.Ayet: Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah´tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyicidir."

Müslumanlara rahmet olan, bütün insanlığı cehaletten, karanlıktan, vahşetten ve delaletten kurtaran; doğru yola ve ilahi nura, ilme medeniyete ve saadete ulaştıran Kur’an-ı Kerim bu ayda nazil olmaya başlamıştır. Bu sebeple bu aya “Kur’an ayı” da denilmektedir. Yüce Allah (cc) şöyle buyurmaktadır: “Ramazan ayı öyle bir aydır ki, insanlara doğru yolu gösteren, Hak ile batılı ayıran Kur’an-ı Kerim, o ayda indirilmiştir. Sizden her kim bu ayı idrak ederse oruç tutsun”.  Tüm ibadetlerin mükafatı Allah cc aittir, oruç tutan kulların mükafatı, Allah katın daha çok büyüktür, diğer ibadetlerin içine riya ve gösteriş girebiliyor, oruç tutan ve oruçta asla riya yoktur. Onun oruçlu oduğunu Allahtan başka kimse bilemez.

Böyle faziletli bir ayda sevap kazanıp cennete girmek, Cehennemden uzaklaşarak şeytana galip gelmek, şüphesiz daha kolaydır. Şeytanın en büyük yardımcısı olan nefis, oruçla terbiye edildiğinden, insan Ramazan’da günahlardan uzaklaşma hususunda zorluk çekmez. O hâlde Müslümanlar, Ramazan fırsatını iyi değerlendirmeli, oruçları hakkıyla tutmaya, Kur’ân-ı Kerim, zikir ve  ibadetler meşgul olmaya,  malımızdan bol bol hayır bulunmaya gayret etmeliyiz.

Aydın BAL Bismil/Tepe