Hizbullah'ın  yeni lideri Edip Gümüş’ün duyurusunu yaptığı ‘Hizbullah Cemaatinin Manifestosu’ örgüte yakın bir internet sitesinde yayımlandı. Manifesto, örgütün önümüzdeki dönemde siyasette daha fazla söz sahibi olması yönünde işaretler içerirken, özellikle de “İnanç ve ideolojisi ne olursa olsun, hiçbir cemaat, tarikat, parti, örgüt, grup veya siyasi oluşumla yersiz ve gereksiz sürtüşmelere girmeyi hem kendisi ve hem de diğerleri açısından uygun görmemektedir” cümlesi ilgi çekti. Manifestoda, özerklik ve federasyon gibi tüm seçenekleri tartışılabileceği de ifade ediliyor.
             Hizbullah’ın manifestosunu Radikal’e değerlendiren Diyarbakır’daki Mustazaflarla Dayanışma Derneği’nin (Mustazaf-Der) başkanı Avukat Hüseyin Yılmaz, örgütün bu tavrını “Çatışma ortamından uzak durmak istiyor” şeklinde yorumladı.

‘Derin kısım çatıştı’
Yılmaz, öncelikle Hizbullah’ın artık silahlı bir terör örgütü sayılmaması gerektiğini savunuyor. Örgütün, PKK ile çatışmaktan 2006’dan bu yana kaçındığını ifade eden Yılmaz, “Buna rağmen özellikle örgütün derin devletin kontrolünde olan kısmı tam tersi bir tavır sergiledi” diyor. Diyarbakır’da eskiden JİTEM’in merkezi olarak kullanılan cezaevinin yakınında başlayan kazı çalışmalarını merakla izlediklerini belirten Yılmaz, “Eğer bu kafatasları 90’lı yıllara ait çıkarsa biz de harekete geçerek sürece dahil olmak istiyoruz. Çünkü o dönem Hizbullah’tan da kayıplar var” diyor.

Manifestoyu olumlu buldum
Altan Tan /BDP Milletvekili:Bu açıklamaları olumlu görüyorum. Kürt meselesinde doğru bir duruş olarak değerlendiriyorum. Hiçbir grup, parti ve çevreyle çatışmama siyasetini de doğru buluyorum. Her ikisi de doğru. Doğru bir duruştur, bunun devam etmesini diliyorum.

PKK’ya üstü örtülü mesaj gönderiyor
Mehmet Metiner/AK Parti Milletvekili:

PKK’ya gönderdiği mesaj var: “Çatışmak istemeyiz ama kendinizi tartışılmaz otorite kabul edip bizi yok sayarsanız müdafaa hakkımızı kullanırız.” Umarım bir daha silaha sarılmaz. ‘Bu oyunda ben de varım’ diyor.

‘Beni gözden uzak sanmayın’ mesajı
Ümit Fırat/Yazar:

Bir mesaj iletiliyor: Bu oyunda ben de varım, beni gözden uzak sanmayın mesajı veriyor. 90’lı yıllarda nasıl bir çalışma gösterdiği masaya yatırıldığında pek çok aydınlanmamış ve hesabı sorulmamış hadiseler çıkar karşımıza:

KAYNAK: RADİKAL

Editör: Haber Merkezi