Okulun bitmesini beklemeden karnelerini bile almadan pamuk tarlalarında çapada çalışarak kendi ailelerine ekonomik katkıda bulunmaya çalışıyor. Ekonomik nedenlerden dolaysıyı tarlada çalışmak zorunda kaldıklarını belirten birçok genç kadın hiç okul okumadıklarını söylüyor. 40 dereceyi aşan kızgın güneşin altında çapa yapan kadın ve çocukların sık, sık bayıldıklarını sıcaklardan dolayı zaman, zaman yedikleri yemeklerden zehirlendikleri belirtiliyor.

c1.jpg

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan pamuk işçileri, aldıkları 20 TL ücret ile 40 dereceyi aşan kızgın güneşin altında pamuk tarlasında çapa yaparak çalışıyor. Geçen yıl 20 TL’ye çalışan çapacı işçiler ekonomik krizden dolayı bu yıl tekrar aynı ücrete çalışmak zorunda kalıyor. Kendi yaşıtları okullarda okuyup, oyun parklarında oynarken, onlar ise kendi ailelerine ekonomik katkıda bulunmak için pamuk tarlasında çapada çalışıyor. Daha çocukluklarının en güzel çağında çocukluluklarına doymadan büyük sorumluluklar omuzlayan ve daha yaşları 12 ve 17 yaşları arasında değişen çok sayıda çocuk, nasır tutmuş minnacık elleriyle döktükleri alın terleriyle ailelerini geçindirmeye çalışıyor. Önemli tarım bölgelerinden biri olan Diyarbakır’ın Bismil İlçesinde pamuk tarlasında çalışmak için Karacadağ eteklerindeki köylerden gelen onlarca kadın, çocuk, çocuklukları ve gençlikleri göç yollarında geçtiğini belirtiyor. Pamuk çapasının ardından farklı bölgelere gidip çalıştıklarını belirtirken birçoğu okullarının bitmesini bile beklemezken, birçoğu da ekonomik nedenlerden dolayı hiç okuyamadıklarını söylüyor. Kızgın güneşin altında hayatı çapalayan çapacı kadın ve çocuklar tarlada sık, sık rahatsızlandıkları ve bazen de bayıldıkları belirtiliyor.

c2.jpg

Hayatı çapalayan minik eller

Güneşin doğuşu ile gün batımı arasında kendi geçimlerini sağlamak için hayatı çapalayan genç kadın ve çocuklar Diyarbakır’ın Çınar İlçesine bağlı Karacadağ eteklerinde bulunan Ovabağ köyünden Bismil ovasında gelerek, pamuk tarlasında çalışıyor. Okulun bitmesine günler kala birçok arkadaşı okullarda karne heyecanını yaşarken, okulun bitmesine haftalar kala kendi ailesine ekonomik katkıda bulunmak için minik elleriyle eline aldığı boyundan büyük çapayla pamuk tarlasında çapa yapan 7. Sınıf öğrencisi Barış Tutan,(12) kendi ailesine katkıda bulunmak ve okul harçlığını çıkarmak için çalışmak zorunda olduğunu  söylüyor. Okulun bitmesini bile beklemeden okuldan ayrılmak zorunda kaldığını belirten Tutan, “Karnemi almadan kendi ekmeğimiz kazanmak için buraya çalışmaya geldim, 5 kardeşiz ailede benimle birlikte çalışa bilecek iki kişi var. Kendi ailemin geçimini sağlamak için burada çalışmak için geldim” Daha 4.sınıf öğrencisi olan ve daha çocuk yaşta ailenin yükünü omuzlayan Berivan İlknur,(12) çocuk yaşta tarlada çalışmak zor değimli sorumuza “mecburuz kendi ekmeğimizi kazanmak için buraya çalışmaya geliyoruz. Kendi ailemizi geçindiriyoruz. Okul harçlığımızı çıkarmak için geliyoruz. 7 kardeşiz. Yaklaşık on gündür okulu bırakıp tarlada çalışmak için geldim Karnemi almadım” cevabını verirken kendi duygularından kopardığı bir şarkıyla konuşmasını tamamlıyor.

c3.20120613165554.jpg

Ekonomik nedenlerden dolayı okuyamadılar

Kızgın güneşten korunmak için tüm yüzlerini pişilerle sarıp kapatan kadınlar söyledikleri şarkıların melodisine çapalarının sesleri ise eşlik ediyor. Ekonomik nedenlerden dolayı hiç okul okumadığını belirten Birgül Tilki, (23) “Yaklaşık 7 yıldır tarlada çalışıyorum, halimiz rezilliktir. Minibüslerle gidip geliyoruz, gidip gelene kadar canımız çıkıyor. Günlük yevmi yemiz  20 TL’dir. Saat 05.00’te kalkıp hazırlanıyoruz. Saat 17.30’a kadar pamuk tarlasında çapa sallıyoruz. 6 kardeşiz. Üç kardeşimle buraya gelip çapada çalışıyoruz. Kardeşi Halime Tilki’(13)ise ablası gibi kendisinin de ekonomik nedenlerden dolayı hiç okuyamadığını belirterek evde bakmakla yükümlü oldukları hasta bir babaları olduğunu söyledi. Çocuk yaşta tarlada çalışmak zorunda kaldığını belirten Sultan Tutan, (20) “Hiç okula gitmedim kendimi bildim bileli bu işi yapıyoruz. Önce pamuk tarlasında seyrekleme işlemin ardından çapaya geliyoruz. Geçen yıl 20 TL’ye bu işi yapıyorduk bu yılda aynı ücretle çalışıyoruz” dedi. 

Sıcaklardan devamlı bayılıyorlar

Tarım işçiliğin zor olduğu kadar insanlardan da büyük zülüm ve haksızlıklara maruz kaldıklarını belirten çapacı işçilerin çavuşu, 7 çocuk babası Fesih Tutan, pamuk tarlasında çapada çalışan 35 işçilerinden 12,13 yaşlarında çocuklar olduğunu belirterek, “bunların çoğu okulda okuyan öğrenciler. Kendi ailelerinin geçimi için okullarının bitmesini bile beklemeden karnelerini almadan çalışmaya geliyorlar. Tarım işçiliğin zorluğunun yanı sıra insanlardan da büyük zulümler görüyoruz. Haksızlıklara maruz kalıyoruz. Hakaretlere uğruyoruz. Güneşin altında çoğu zaman bu çocuklar, gençler dayanamayıp bayıldıkları oluyor. Hastalanıyorlar. Evden getirdikleri yemekler güneşin altında ısınıyor. Yedikten sonra çoğu zaman bu yemeklerden zehirlendikleri oluyor” diye konuşan Tutan, eskiden inşaatlarda çalıştığını ancak sağlık durumundan dolayı artık inşaatlarda çalışmadığını belirterek, “çapa işlemin ardından sonra batı tarafına fındık ve domates toplamaya gideceğiz. Pamuk çıkınca pamuk toplamaya geleceğiz kışa kadar bu şekilde tarlalarda çalışıyoruz. Bu yıl işçilikte ucuzladı. Pamuk fiyatları yükselmesi gerekirken gerilemiş, bu yüzden pamuk sahipleri bize geçen yılın fiyatını veriyorlar. Onlarda kendilerince haklılar maliyet yükselmiş fiyat düşmüş bu yüzden işçilikte düştü. Pamuk fiyatı yükselseydi karşılığında işçiliği de artırırlardı” şeklinde konuştu. 

dyb-06-06-12-bismil-hayati-capaliyan-kadin-cocuk-(20).jpg

Editör: Haber Merkezi