3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla Dicle Üniversitesi Hastanelerinde yapılan 576 organ naklini simgeleyen 576 fidan, çalışanlar ve organ nakli olan hastalar tarafından düzenlenen törenle dikildi.

Üniversite kampüsünde düzenlenen törene Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar, Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, hastane çalışanları ve organ nakli olan hastalar katıldı.

Törende hastane çalışanları ile organ nakli olan hastalar tarafından 576 fidan dikildi. Fidan dikim töreninin ardından açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar, Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, organ naklinin önemine değindiler.

İlk olarak açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, hastanelerinde 576 organ nakli yapıldığını ve bunların içerisinde; karaciğer, böbrek, kornea, kemik iliği naklinin olduğunu belirtti.

Organ naklinin önemine vurgu yapan Dicle Üniversitesi Rektörü Gül, "Organ bağışı çok önemli bir konudur. Bir organ verdiğiniz zaman bir şahsı yaşatabiliyorsunuz. Organ nakli hem insani bir görevdir, hem de çok sevabı olan bir görev ifasıdır diye düşünüyorum. Birçok organ nakli hastanemizde yapılmaktadır. Bugüne kadar hastanemizde 576 tane organ nakli yapılmıştır. Bunların içerisinde karaciğer, böbrek, kornea, kemik iliği nakli var. Hastanemiz bölgenin en büyük ve gelişmiş hastanesidir. Bu tür hastalar onun için bizim hastanemize geliyorlar. Bizim toplumumuzdan ve halkımızdan istirhamımız. Organ bağışında bulunmalarıdır. Çünkü organ bağışında bulunulmaması halinde organ nakli bekleyen hastalarımıza hizmetlerimiz aksamaktadır. Organ bağışı çok önemlidir. Bizim halkımızın bu konuda duyarlı olması gerekir. Mezara gidecek organları bağışlarsak bazen bir kişinin, bazen beş kişinin sağlığına kavuşmasına neden olabilmektedir. Organ bağışını teşvik ederek, farkındalık oluşturup, toplumu aydınlatmamız lazım. Bu gün yaptığımız etkinlik de bunun için yapıldı." dedi.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar ise Diyarbakır’da 126 beyin ölümü bildiriminin yapıldığını, bunlardan sadece 13 hastadan organ bağışının alındığını söyledi.

"2007 yılından bölgemize bağlı illerde bin 84 beyin ölümü olmuş, kadavradan 108 hastaya organ nakli yapılmıştır"

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde son 10 yılda bin 84 beyin ölümünün gerçekleştiğini ve bunlardan 108 hastaya organ naklinin yapıldığını dile getiren Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Avar, "İl Sağlık Müdürlüğü olarak 12 ilde hizmet vermekteyiz. 2007 yılından beri yürütülen çalışmalar neticesinde bölgemize bağlı illerde bin 84 beyin ölümü olmuş. Bunun neticesinde kadavradan 108 hastaya organ nakli yapılmıştır. İlimizde ise 126 beyin ölümü bildirimi yapılmış olup, sadece 13 hastadan organ bağışı almış bulunmaktayız." ifadelerini kullandı.

"Beyin ölümü bildirilen hastaların yakınları tarafından organ bekleyen diğer hastalarımıza bağışlanmasını talep etmekteyiz"

"Canlıdan canlıya organ nakli konusunda bölge ve il olarak çok iyi bir noktadayız" diyen Avar, sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak bizim temel amacımız, beyin ölümü gerçekleşen vatandaşlarımızın yakınlarının, onların organlarını bağışlamalarıdır. Çünkü mezara giden bu organlar çürüyüp gitmiş olacak. Biz beyin ölümü bildirilen hastaların yakınları tarafından organ bekleyen diğer hastalarımıza bağışlanmasını talep etmekteyiz. Bu konuda arkadaşlarımız, koordinatörlerimiz, hastane temsilcilerimiz, sağlık müdürlüğümüz, Dicle Üniversitesi Hastaneleri olarak bir çaba içerisindeyiz. Canlıdan canlıya organ bağışı yapan hastalarımızın çoğunluğunu anneler ve kadınlar oluşturmakta. Vatandaşlarımız, ölen yakınlarının organlarını hayata tutunmak için bekleyen insanlarımıza bağışlamaları konusunda çabalamalarını istirham ediyoruz."

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu da hastanelerinde şimdiye kadar 576 hastaya organ nakli yapıldığını ve bu nakillerin hatırına 576 fidan diktiklerini söyledi.

"Organ bağışıyla hayata tutunan her insanımız can suyu buluyor, hayat buluyor"

Organ naklinin bir tedavi yöntemi olduğuna dikkat çeken Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kadiroğlu, "Onun için organ bağışı büyük önem arz etmektedir. Organ nakli yapılan hastalarımızın için bir benzetme yapmış olursak, nasıl ki toprağa ekilen bir fidan sulandığında gelişip ve can buluyorsa, organ bağışıyla hayata tutunan her insanımız, her hastamız bunun gibi can suyu buluyor, hayat buluyor. Bu anlamda biz bugüne kadar gerçekleştirilmiş olan 576 naklin hatırına bu hatıra ormanı ekinliğini yaptık. Her bir hastamız için bir ağaç dikmeyi planladık. Bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz." diye konuştu.

Organ nakli olan hastalardan Âmine Aktan (17) ise 2013 yılında Dicle Üniversitesi Hastanelerinde organ nakli olduğunu, organ nakli ile sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Hastalığından dolayı okula gidemediğini hatırlatan Aktan, organ nakli ile okuluna kavuştuğunu belirtti.

Yapılan fidan dikim töreninin ardından törene katılanlara çeşitli ikramlarda bulunularak hatıra fotoğrafı çekildi.watermark-008.jpg



 

Editör: Haber Merkezi