Yarın yapılacak olan Anayasa Değişikliği Halkoylamasında yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak.

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde oy verme saatleri 07.00 - 16.00 arası yapılacak.

Söz konusu bu illerin dışında kalan diğer illerde ise saat 08.00 - 17.00 arasında oy verme işlemi yapılacak.

Nerede oy kullanacaksınız?

Vatandaşlar, sadece kayıtlı olduğu sandıklarda oy kullanabilecek. Nerede ve hangi sandıkta oy kullanılacağı, seçmenlerin adresine gönderilen seçmen bilgi kağıdında yer alıyor. Eğer seçmen bilgi kağıdı seçmenin eline ulaşmamışsa https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp adresinden, e-devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından kendisinin ve kendisiyle aynı hanede oturan yakınlarının oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.

TC kimlik numaralı kimlik mutlaka seçmenin yanında bulunmalı

Oy verme günü Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK), nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belge mutlaka seçmenin yanında bulunmalı.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi gerekiyor.

Oy kullanılırken

Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek.

Bu arada cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine yasak ve cezası bulunduğundan dolayı girilemeyecek. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.

Oy kullanırken ise mührün, tercih edilen alanın dışına taşırılmamalı. Ayrıca birden fazla alana mühür basılmamalı. Birleşik oy pusulasında tercih edilen alana “TERCİH” mührünün basılması ve mührün kurumasının beklenmesi gerekecek.

Mühürlenilen yer dışta kalacak şekilde, oy pusulası katlanıp zarfa koyulacak. Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde seçmen adının bulunduğu yerin karşısına imza atılacak.

Engelli seçmenler

Görme engelliler; felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelli açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemeyecek.

Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek, oy kullanma sırasında yardım edemeyecek.

İsteyen görme engelli seçmen, yanlarında getirdikleri “Oy Pusulası Şablonu” aracılığı ile oylarını kullanabilecek. 

Editör: Haber Merkezi