Diyarbakır'da saat kulesi, totem, trafo binaları ve ışıklandırma direklerine konularak kamufle edilen baz istasyonlarına karşı halk sokağa döküldü. Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki Lise Caddesi'ni sokağa kapatan vatandaşlar, sağlıklarının tehlikede olduğunu dile getirerek tepki gösterdi.

Şehrin bir çok yerine vatandaşlardan habersiz konulan baz istasyonlara tepki her geçen gün artıyor. Yenişehir ilçesindeki vatandaşlar, mahallelerine bir gecede konulan baz istasyonlarına yolu trafiğe kapatarak tepki gösterdi.

Şehrin en işlek kavşak noktalarında belediyenin izniyle saat kulesi şeklinde kurulan baz istasyonlarının deşifre olmasından sonra bu kez de vatandaşların yaşadığı ve çocukların öğrenim gördüğü eğitim kurumlarına yakın noktalarda monte edilen baz istasyonları halkın dikkatini çekti.

"MOBESE DEDİLER, BAZ İSTASYONU ÇIKTI"

Yenişehir ilçesindeki Lise Caddesi'nde çevre ve bina sakinlerinden izin alınmadan belediyenin onayı ile kurulan bir GSM şirketine ait baz istasyonu, vatandaşları sokağa döktü. Kaldırım üzerine kurulan ve binaya 3 metre uzaklıkta olduğu belirtilen baz istasyonunun kendilerinden izin alınmadan bir gece yarısı hareketi ile monte edildiğini ileri süren vatandaşlar, yolu trafiğe kapatarak eylem yaptı.

Çevre ve bina sakinleri, gece yarısı kurulan baz istasyonunu önce fark edemediklerini, bunu yetkililere sorduklarında 'mobese kamerası kurduk' cevabını aldıklarını ancak daha sonra baz istasyonu olduğunu fark ettiklerini dile getirdi.

"ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞI TEHLİKEDE"

'Her şey para değil' ve 'Baz istasyonu istemiyoruz' yazılı dövizler taşıyan kadınlı ve çocuklu eylemcilere çevredeki esnaflar ve yoldan geçen araç sürücüleri de destek verdi.

Yolun trafiğe kapatılması üzerine sürücüler korna çalarak ve araçlarından inerek eylem yapan vatandaşları destekledi. Olay yerine gelen emniyet güçleri vatandaşları ikna etmekte zorluk çekti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in olay yerine gelmesini isteyen vatandaşlar, çocuklarının sağlığının hiçe sayıldığını belirterek, baz istasyonunun kaldırılmasını istedi.

Polis müdürünün çabasıyla ikna olan vatandaşlar, daha sonra yolu trafiğe açtı ve eyleme baz istasyonunun kurulduğu kaldırımda devam etti. Kürtçe ve Türkçe dövizlerin açıldığı eylemle seslerini duyurmaya çalışan eylemciler, baz istasyonu sahibi GSM şirketinden sonra buna izin veren belediye hakkında da yasal yollara başvuracaklarını dile getirdi.

"KİMSE SAĞLIĞIMIZLA OYNAYAMAZ"

Eylemciler adına konuşan Mehmet Ali Olgaç, kimsenin vatandaşın sağlılığını tehlikeye atmaya hakkı olmadığına dikkat çekerek, belediyeyi yaptığı yanlıştan dönmeye çağırdı.

Olgaç,"Çocuklarımızın sağlığını düşünmek zorundayız. Bina sakinlerinden izin alınmadan, çevreye radyasyon yayan bir GSM yansıtıcısı kurulmuş.

Tepki olarak bu eylemi yaptık. Sağlık Bakanlığı bas bas bağırıyor, 'kanserli insanlarımız çoğalıyor' diye. Nedeni de baz istasyonlarıdır. Çocuklarımızın okuduğu okullar baz istasyonundan 50 metre ileride bulunuyor.

Çevrede dershaneler var. Buradan insanlar geçiyor. Sonuna kadar baz istasyonunun buradan kaldırılması için mücadele edeceğiz. Sağlığımızı tehdit eden ve bizden izin alınmadan kanunsuz şekilde yapılan baz istasyonu için yetkililer hakkında hukuki yollara da başvurduk." diye konuştu. Diyarınsesi

Editör: Haber Merkezi