Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 14. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı için gittiği İzmir'de gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Pakdemirli, "Hal yasası ile ilgili Ticaret Bakanlığı çok değerli bir çalışma yaptı. Bu çalışmada bizim de ekstra görüşlerimiz var. Bu görüşlerimizi de hesaba katacaklar. Tahmin ediyorum hal yasası önümüzdeki aylarda devreye girecek." dedi.

"Aracı sayısını azaltacağız"

Tanzim satışla ilgili bir aksiyon almalarının söz konusu olabileceğini belirten Pakdemirli, "Tüm ürünlerin yer aldığı bir yer olabilir. Gerekli aksiyonu önümüzdeki haftadan itibaren alacağız. Yani tüm gıda ürünlerinin olduğu yerler olabilir. Bunları büyük şehirlerimizde açabiliriz. Ama bunun dışında sebzeyle meyvede pek problem yok görünüyor, ama sebze ve meyve ile ilgili de bir aksiyon var ise ki var görünüyor, bunu önümüzdeki haftadan itibaren alıyor olacağız, üretici ile tüketici arasındaki zincirdeki aracı sayısını azaltacağız. Böylece ucuz bir fiyata ulaşabilirsiniz." ifadelerini kullandı.

"Hal yasası önümüzdeki aylarda devreye girecek"

Hal yasası ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Pakdemirli, "Hal yasası ile ilgili Ticaret Bakanlığı çok değerli bir çalışma yaptı. Bu çalışmada bizim de ekstra görüşlerimiz var. Bu görüşlerimizi de hesaba katacaklar. Tahmin ediyorum hal yasası önümüzdeki aylarda devreye girecek. Perakende yasası için de çalışmalar devam ediyor. Bu yasayla ilgili de çalışma yapmamız lazım. Bu konu üzerinde de çalışılıyor. Yerel ürün ve coğrafi işaretli ürün üzerinde çalışılıyor. Yerel ürünler marketlerimizde yer alırsa ekonomiye çok ciddi katkıları olacağına inanıyorum." diye konuştu.

"Yatırımcıları sera üretimine davet ediyoruz"

Sera alanları artırılırsa fiyatların daha normalize olmasının sağlanabileceğini dile getiren Pakdemirli, sera modernizasyonu planını çok hızlı bir şekilde devreye sokacaklarını ifade etti.

Pakdemirli şöyle devam etti: "Seralar bize özellikle kışın gıda tedariği anlamında çok büyük bir avantaj sağlıyor. Sera sayısını 2-3 misline çıkarma gibi agresif bir planımız var. Bura da tabi önemli olan özel sektörü teşvik etmek. Önümüzde jeotermalle ilgili bazı engeller vardı, kanun çalışmalarını yaptık. Yatırımcının önündeki engelleri kaldırırsanız sera kârlı yatırım. Yatırımcıları sera üretimine davet ediyoruz. Ne kadar çok üretim olursa sene boyunca sürdürülebilir fiyatlara ulaşırız. Bu uzun vadeli bir iş. Sebze fiyatlarının reorganizasyonu ile ilgili faaliyetler önümüzdeki hafta başlayacak. Burada özellikle dikkat çekmek isterim ki fırsatçılara izin vermeyeceğiz, vatandaşların daha ucuza yemesini sağlayacağız."

Editör: Haber Merkezi