Sabaha doğru Meclis'ten geçmesi beklenen tasarıyla ilgili muhalefet yaş ve bedel noktasında itirazlarda bulunurken, Bdp Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın bir sorusu gerginliğe neden oldu.

Sakık, ''Hakkari'de 36 PKK'lı öldürüldü. Orada hangi silahlar kullanıldı?'' diye sordu; Meclis Başkanvekili Sadık Yakut ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz karşılık verdi.

Sırrı Sakık'ın sorusuna, birleşimi yöneten Başkanvekili Sadık Yakut tepki göstererek, konuyla ilgili soru sorulmasını istedi. Sakık, mikrofonunun kapatılmasına tepki göstererek, ''Böyle bir hakkınız yok'' dedi.

Başkanvekili Yakut, ''Konu dışına çıkarsanız hakkım var'' karşılığını verdi.

Sakık, başka milletvekillerinin sorularının ardından yeniden söz alarak, ''Kazan vadisinde 36 PKK'lı öldürüldü. Aradan 36 gün geçti, aileler hala teşhis edemiyorlar. Bu ülkenin ayıbı değil mi? Ülkede bir sorun yaşanıyor. Bunu Parlamentoya getirmeyeceğim de nereye getireceğim? Orada gerçekten hangi silahlar kullanıldı ki aileler adli tıp kurumu önünde bekliyor. Empati yapalım onların yerinde biz olsak... Bu sorunu Parlamentoya taşımaya hakkımız var mı, yok mu? Savaşın da bir kuralı, ahlakı olmalıdır. 2 gün önce oraya uluslararası heyetler geldi orada inceleme yapıyor ama ben bir parlamenter olarak bu soruyu soramıyorum'' diye konuştu.

Başkanvekili Yakut, Sakık'a, ''24 Türk askeri şehit edilirken hangi ahlak var ise... Türk askeri iç hukukun ve uluslararası hukukun verdiği ölçüler içinde teröristle mücadelesini yapar. Buna kimse engel olamaz, olmaya da hakkı yoktur'' dedi.

Bdp Grup Başkanvekili Hasip Kaplan'ın, ''PKK tarafından kaçırılan polis, asker, subaylar var. Eğer vicdan varsa onları kurtarmak için çaba sarfeder. Siz tarafgirlik yapıyorsunuz'' sözlerine Yakut, ''Ben tarafım tabii ki... Devletin, asayişin tarafıyım'' karşılığını verdi.

BAKAN YILMAZ SAKIK'A CEVAP VERDİ

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da soruya ilişkin, ''Bu ülkenin insanı hiç ölmesin. Burada kullanılan silah... Siz elinizde silahla Almanya'nın, ABD'nin dağlarında dolaşabilir misiniz? Orada dolaşamıyorsunuz da, Türkiye'nin dağlarında nasıl dolaşırsınız? Buna Türkiye Cumhuriyetinin güvenlik güçleri müdahale etmez mi?'' şeklinde konuştu.

BDP'DEN VİCDANİ RET ÖNERGESİ

Bdp Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, bedelli askerlik yasa tasarısının ardından vicdani reddin çıkarılmak zorunda kalınacağını savundu.

 

Editör: Haber Merkezi