Göbeklitepe, Nemrut ve Zeugma gibi simgeleriyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi turizminin en gözde ve en önde olan kentlerinden Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman’da Coronavirus salgını nedeniyle turizm sektöründe gerileme yaşandı.

Geçen yıl Gaziantep’te 719 bin 818 yerli ve yabancı turistin konakladığı otellerde, bu yıl 155 bin 645 turist konakladı. Kentte mayıs ayında 7 bin 92 olan turist sayısı ise normalleşme adımları ile birlikte haziran ayında 23 bin 897’ye yükseldi.

Geçen yıl yaklaşık 2 milyon turisti ağırlayarak kendi rekorunu kıran Gaziantep’te bu yıl ise geçen yıla oranla gelen turist sayısında yüzde 85 azalma yaşandı. Gaziantep gibi Şanlıurfa ve Adıyaman’da da turist sayısında ciddi bir düşüş yaşandı.

Tarihi, doğal güzellikleri, gastronomi ve kültür turizmindeki potansiyeli sayesinde ziyaretçilerin en gözde merkezlerinden olan Gaziantep'te turist sayısında yaşanan düşüş kent ekonomisini olumsuz etkiledi.

Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, konak ve çarşı gibi tarihi yapıların yer aldığı kentte Coronavirus salgını tedbirlerinin normalleşme ile birlikte kaldırılmasının ardından az da olsa turist hareketliliği olsa da geçen yılın ilk yarısına göre turist sayısında büyük oranda düşüş yaşandı.

Her gün binlerce turistin geldiği ve özellikle bölge ülkeleri başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden de oldukça fazla ziyaretçi alan Gaziantep’te esnaf, turist gelmeyince zor durumda kaldı. Sıkıntılı günler yaşayan esnaf, kente yerli ve yabancı turistlerin gelmemesinden dolayı normalleşme sürecinde de umduğunu bulamamaktan yakınıyor.

Coronavirus vaka sayılarının bir an önce düşüp, eski günlere dönülmesini arzuladıklarını ifade eden kentteki esnaflar virüsün kontrol altına alınması durumunda ilkbahar ve yaz sezonundaki bu kaybın sonbaharda telafi edilebileceğini tahmin ediyor.

Hafta içi başta olmak üzere özellikle de hafta sonları ziyaretçi akınına uğrayan tarihi Antep Kalesi’nin çevresi ile kentin tarihi ve turistik mekanlarının geçtiğimiz yıllara oranla boş kalması dikkat çekti.

Kentte, turistlerin en çok alışveriş yaptığı yerlerden biri olan tarihi Zincirli Bedesten ve çevresindeki çarşılarda esnaf, hiçbir dönemde yaşamadığı durgunluğu yaşıyor.

Turist sayısında yaklaşık yüzde 90 oranında bir azalmanın yaşandığı kentte esnaf, durumun çözüme kavuşturulması için yetkililere çağrıda bulundu.
 

 

Editör: Haber Merkezi