88 yaşında, yatağa mahkum ve kulakları duymayan kadını Bağ-Kur üzerinde çalışıyor gösterip devletin 65 yaş üzerindeki yaşlı vatandaşlara ödediği maaşı kestiler, Bağ-Kur’lu gösterildiği 2 yılda aldığı yaşlılık maaşını da faizleriyle beraber 5.5 bin TL olarak geri ödemesini istediler.
Merhum Kemal Sunal’ın trajikomik filmlerini aratmayan kimine göre SGK’nın (Bağ-Kur’un) gafı kimine göre de Dicle Ziraat Odası’nın sahtekarlığını yansıtan olay Yenişehir İlçesi’ne bağlı Cumhuriuyet Mahallesi’nde yaşandı. Terör olaylarından dolayı 1993’te Dicle İlçesi’ndeki Baş Köy’e bağlı Köprü Mezrası’ndan göç ederek buraya yerleşen 1924 doğumlu Güllü Turallı’ya 1 Mayıs 1996’dan itibaren yaşlılık maaşı bağlandı.
 
Bağ-Kur’u da bünyesinde barındıran Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 21 Ocak 2009’da Güllü ninenin maaşını kesti.
 
‘ANNEN SİGORTALI. YÜZDE 50 FAİZLE GERİ ÖDEYİN’
 
 Olay, Hayri Turallı’nın sosyal güvencesi olmayan annesinin Yeşilkart’ın yenilemek için başvuru yapmasıyla ortaya çıktı. Kaymakamlık,”Annen Bağ-Kur’lu çalışıyor görünüyor.Bundan dolayı Yeşilkart alamaz’ dedi. Bunun üzerine SGK’ya (Bağ-Kur) giden Hayri Turallı’nın aldığı cevap şok edici oldu :’Anneniz 21 Ocak 2009’dan itibaren SGK üzerinde Bağ-Kur’lu çalışan görünüyor. Bu nedenle yaşlılık maaşı 1 Mart 2009’da iptal edilmiş, maaşın ödemesi de 28 Şubat 2011’de durdurulmuştur.”
İş bununla da bitmedi. Aileye verilen yazıda 21 Ocak 2009’dan itibaren Bağ-Kur’lu olduğu ifade edilen Güllü nineye kurumun 27 Aralık 2011 tarihli kararıyla 1 Mart 2009’dan itibaren durdurulan maaşını hak etmediği halde 1.3.2009-28.02.2011 tarihleri arasında aldığı için yüzde 50 faizle olmak üzere toplam 5 bin 500 TL’nin geri ödenmesi istendi.
 
‘BÖYLE BİR İNSAN NASIL ÇALIŞIR? HANGİ MANTIK KABUL EDER?’
 
’88 yaşındaki kadın nasıl çalışıyor gösterilir. Bu hem komik hem de düşündürücüdür’ diyen Hayri Turallı, yaşananlara isyan ettiklerini söyledi. Hayri Turallı,”Annem hem yatağa mahkum hasta hem de işitme özürlü. Böyle bir insanın çalışmasını akıl alır mı?. Hem maaşını kesmişler hem de yeşilkart iptal olduğu için hastaneye götürerek tedavi edemiyoruz. Annemin 2009-2011 yılları arasında Dicle’de Bağ-Kur’lu olarak çalıştığını söylüyorlar. Her şey bir yana bir de güya SGK’lı yani Bağ-Kur’lu gösterildiği 2 yılda haksız yere yaşlılık maaşı aldığı için faizleriyle beraber 5.5 bin TL’yi iade etmemizi istiyorlar. Hem mağduruz hem de üstünde para istiyorlar. Hukuk mücadelesi veriyoruz. Bunu yapanları buradan Cumhurbaşkanı ve Başbakana şikayet ediyoruz. Yaşlı annemle beraber 11 kişilik aileyiz. Zor şartlarda yaşam mücadelesi verirken başımıza bunlar çıktı.Bunları duyan herkes şok oluyor.” diye konuştu.
 
MUHTAR :’ZİRAAT ODASI, BUNLAR ÜZERİNDE PARA ALDI’
 
Güllü Turallı’nın yaşadığı Yenişehir’e bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nin muhtarı Şeyh Kasım Tokay ise bu olayla ilgili şok bir iddiayı gündeme getirdi. Tokay,”Bu kadın kaç senedir yatağa mahkum?.88 yaşında ayağa kalkamıyor ve kulakları duymuyor. Hasta olduğu halde hastaneye götürülemiyor.Burada hata yok,sahtekarlık var. Dicle İlçe Ziraat Odası,bunun gibi ilçeden göç etmiş ya da bu işle ilgili olmayan bir çok insanı sigortalı gösterip devlet para almış. Devletin bunun üzerine gitmesi lazım.Her şeyi araştıran devlet 88 yaşındaki bir insanın üstelik yatağa mahkum bir kadının çalışamayacağını nasıl bilmez?.Muhalefet partiler bırakmış İmam Hatip’lerin önünü açacak eğitim yasası çıkmasın diye mecliste kavga ediyor. Kimsenin halkı dikkate aldığı, çarpıklıkların üzerine gittiği yok. İktidar partisi milletvekilleri ve devletin ilgili birimleri bu olayın üzerine gitmelidir. Burada sayısız şekilde vatandaş mağdur oluyor.” diye konuştu.
 
ZİRAAT ODASI’NIN SAVUNMASI :’GELSİN DÜZELTİRİZ’
 
Cevap hakkı için aradığımız Dicle Ziraat Odası Başkanı Mustafa Can ise ilginç bir değerlendirmede bulunarak,”Bunun gibi birkaç vatandaş daha oldu. Bunlar da gelsin varsa bir hata düzeltiriz.” dedi.
Hatanın sosyal güvenlik yasasının uygulamalarından kaynaklanıyor olabileceğini öne süren Can,Turali ailesinin odaya başvurması halinde sorunun giderileceğini savundu. Can’ın,”Bu kadının daha önce tarımla ilgili kaydı olabilir. Bizde de Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde de kaydı olmuş olabilir. Bunlar mutlaka destekleme işi için kayıt yapmışlardır.Böyle bir şey olduğu zaman yeni Sosyal Güvenlik Yasası gereği yaşlılık maaşları kesilir. Bize gelip başvurarak tarımla ilgilenmediklerini beyan ederlerse Ankara’ya dilekçe yazarız.Hem maaşı tekrar bağlanır, hem de faizle istenen para ortadan kalkar.” demesi dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi