15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü nedeniyle görme engelli vatandaşlarla bir araya gelen Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, engellilerin önündeki engelleri kaldırmanın tüm insanlığın sorumluluk borcu olduğunu ifade etti.

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesinde bulunan tarihi Gazi Köşkü’nde 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü nedeniyle görme engelli vatandaşlara yönelik yemek programı düzelendi. Düzenlenen programa katılan Güzeloğlu, engellilere yönelik büyükşehir belediyesi olarak yaptıkları ve yapmayı planladıkları projelere ilişkin bilgi verdi.

Görme engellilerin güzellikleri gönül gözüyle görebildiklerini belirten Güzeloğlu, “Esas görülmesi gereken yerde ve güzellikleri yakalayan yerde gönül güzelliği ve gönül gözüyle görebilmektir. Biliyoruz ki sizler gönlünüzün güzelliğiyle, hayatı yaşama kararlılığı ve iradenizle bugün o duruşu temsil ediyorsunuz. Sizler de bizimle aynı gök kubbede aynı havayı soluyan, aynı toprakta yürüyen, aynı çevrede yaşayan kardeşlerimizsiniz.” dedi.

Güzeloğlu, “Sizlerin önündeki engelleri kaldırmak bütün engelli kardeşlerimize dönük bir sorumluluk olduğu gibi görme engelli kardeşlerimize de karşı bizim bir borcumuzdur. Hayatı kolaylaştıracak, hayata tutunmanızı sağlayacak, sizin beklediklerinizi karşılayacak çalışmalar en önemli ve öncelikli sorumluluğumuzdur. Şehrin genel akışından, ulaşımından, erişimine dolaşmanızdan şehir içerisindeki istediğiniz etkinliklere erişmenize kadar bir dizi temel gereklilikleri ve düzenlemeleri çalışmaya başladık. Sizlerin hayatla buluşmasında ve hayata dokunmasında ki engelleri kaldıracağız.” ifadelerini kullandı.

‘Psikolojik danışmanlık alt yapısını tamamladık’

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde İŞKUR destekli kurslarla mesleki eğitimler vererek engellilerin meslek sahibi olabilmesi için çalıştıklarını ifade eden Güzeloğlu, “Görme engelli tüm kardeşlerimiz için sesli kütüphane hizmetini, sesli kitap hizmetini sunacağız ve sunuyoruz. Özellikle psikolojik anlamda, psiko-sosyal danışmanlık hizmetlerimizi yani her bir engelli kardeşimizin başvurduğunda bir psikolojik destek alma hizmetini sağlayacak bir altyapıyı da şuanda tamamlamış bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Kent merkezinde yürüyüş ve yaya yollarında engelliler için yer işaretleme, sesli trafik ışığı seslendirme, araçların yürüme yollarındaki park ihlallerine dönük mücadele gerçekleştireceklerini aktara Güzeloğlu, bugüne kadar geciken ve ertelenen hizmetleri İnşallah çok kısa bir süre içerisinde hayata geçireceklerini söyledi.

Konuşmanın ardından Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Mehmet Akif Karakaş, engellilere yönelik yaptığı çalışmalardan dolayı Güzeloğlu’na teşekkür ederek plaket takdim etti.

Program Güzeloğlu’nun engelli misafirleri masalarında ziyaret ederek beyaz baston hediye etmesiyle sona erdi.
 

Editör: Haber Merkezi