Gıda istikrarsızlığıyla ilgili yıllık bir rapor yayımlayan BM'ye bağlı üç gıda ajansı, gıda fiyatlarındaki artışın özellikle Afrika'daki yoksul çiftçilerle tüketicileri etkilediğini açıkladı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü, Dünya Gıda Programı ve BM'ye bağlı Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu, üretici ülkeleri kuraklık ya da diğer nedenlerden dolayı üretim düştüğünde ihracat yasağı gibi sert önlemler almamaları konusunda uyardı.

Tahıl fiyatlarında rekor düzeyde artışa neden olan ihracat kısıtlamaları, 2007-2008 yılları arasındaki bazı ülkelerde karmaşaya yol açmıştı.

Hükümetleri tarım üretimleriyle ilgili bilgi paylaşımına çağıran gıda ajansları, yoksul ülkelerdeki tarım sektöründe uzun vadeli yatırımların artırılmasının çiftçilere artan talebi karşılamaları ve muhtemel bir gıda kriziyle başa çıkabilmeleri için üretimi artırma imkanı sağlayacağını açıkladı.

Ajanslar, yatırımların artırılmaması durumunda gıda fiyatlarındaki istikrarsızlığın devam edeceği uyarısında bulundu. Fiyat istikrarsızlığı, gıda ithal eden ülkelerdeki yoksul çiftçilerle tüketicileri hem kısa hem de uzun vadede büyük bir risk altında bırakacak.

BM, gelecek on yıl içinde tahıl fiyatlarının yüzde 20, et fiyatlarının ise yüzde 30 oranında artmasının beklendiğini açıkladı.

Editör: Haber Merkezi