Diyarbakır'da Yeşilay tarafından kurulacak olan bağımlılık ve rehabilitasyon merkezi için protokol imzalandı. İmza töreninde açıklama yapan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, uyuşturucunun tehlikelerine dikkat çekti.

Valilik Hevsel Toplantı Salonunda düzenlenen protokol imza törenine; Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Azize Nilgün Canel ile Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül katıldı. İmza töreninde, rojenin içeriğine dair sinevizyon gösterimi yapıldı.

Diyarbakır'da kurulacak olan bağımlılık ve rehabilitasyon merkezi projesinin önemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Güzeloğlu, "Gündemimizde olan ve çok ağır bedeller ödediğimiz, özellikle gençlerimizi, insanımızı ve geleceğimizi tehdit eden uyuşturucu ve bağımlılıkla ilgili bütün maddelere karşı bugün bir duruş gösteriyoruz. Şüphesiz meselenin hem birey hem de toplum bazında çok uzun soluklu bir mücadele ve bir gayret gerektirdiği açıktır. Şüphesiz bu mücadelede, sadece birey olarak ele almakla değil, aile bütünlüğü içerisinde değerlendirmek ve aile başlığı altında da alınması gereken tüm tedbirleri hayata geçirmek zorunda ve sorumluluğunda olduğumuzu da biliyoruz." dedi.

"Uyuşturucu tehdidinin farkındayız"

Bağımlılıkla mücadeleyi Diyarbakır'da kararlılıkla tüm kurumlarda büyük bir başarı ile uyguladıklarını belirten Güzeloğlu, "Çünkü biz Türkiye'yi ve geleceğimizi tehdit eden en büyük tehlikelerden birinin uyuşturucu ve bağımlılık olduğunu biliyoruz. Bağımlılığı da sadece ilk anda akla gelen uyuşturucu ve alkol türevleri ile değil, gençlerimizi ve nesillerimizi tehdit eden her türlü bağımlılığa kadar uzatıyoruz. Yaşanmış gerçekler karşısında olayın devasa bir boyut aldığını, bilinen bağımlılık yaratan uyuşturucu maddelere sentetik türevlerin katıldığını, dünyada bunun çok büyük bir ekonomik bir boyuta ulaştığını ve terör boyutunda terör örgütlerinin de en önemli hedefleme alanlarından biri olduğunu biliyoruz. O yüzden bunu terörle mücadele kadar en az kararlılıkla, sorumlulukla ve gayretle ele almamız gerekiyor. Bu doğrultuda Diyarbakır'da bugün 100 yıla yaklaşan geçmişi ile 1920 yılında kurulan Yeşilayımız da çok önemli bir işbirliğini bugün akdediyoruz." ifadelerini kullandı.

Güzeloğlu, "Öncelikle bugün başlayan ve birazdan imzalayacağımız hem işbirliği protokolü için hem de biraz önce sunumu gerçekleştirilen Diyarbakır'a çok önemli bir kazanım ve katkı sağlayacak Rehabilitasyon Merkezi kararları için Yeşilay'a teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Bu projenin 2 yıllık uzun süren bir çalışmanın sonucunda oluşturulduğuna dikkat çeken Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Azize Nilgün Canel, "Türkiye Rehabilitasyon modeli projesi epey emek verilmiş bir proje. Dünyadaki en iyi 20 model bizzat incelendi, gidildi, görüldü. Her gün özel raporları tutuldu, en önemli sonuçları kazanımları elde ettiğimiz raporları oluşturduk ve sonuçta çok şükür böyle bir modele kavuştuk." dedi.

"Kullanıcı oranları, yaş grupları gittikçe düşmeye başladı"

Canel, "Sadece yataklı tedavi günümüzde yeterli olmuyor. Çocuklarımızın, gençlerimizin Türkiye'deki kullanıcı oranları, yaş grupları gittikçe düşmeye başladı. Yeşilay 99 yıllık tecrübesi ile bu konuyu kendine göre bir görev, borç bildi. Ülkeye karşı en önemli hizmetlerden biri olarak gördü. İnşallah açılmakta olan bu Rehabilitasyon modelleri ile ülkemizin bu konudaki gelişimine de katkı sağlayacağını ümit ediyoruz. Diyarbakır'daki model bizim için de çok kıymetli olacak. Çünkü üniversitemizin desteğiyle diğer illerden bir farkı olabileceğini tahmin edebiliyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından taraflarca protokol imzalandı.



 

Editör: Haber Merkezi