BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, AA muhabirinin Gazze'deki toplu mezarlardaki cesetlerle ilgili sorusuna yanıt verdi. Dujarric, BM'nin Gazze'deki yardım çabalarına dikkat çekerek, insanların BM Genel Sekreteri ile Güvenlik Konseyi arasındaki rol farkını anlamadığını ve bu nedenle BM'nin Gazze'deki başarısız olduğu algısını taşıdığını söyledi. Dujarric, BM Genel Sekreteri'nin kurumu sertçe eleştireceğinden endişe edip etmediği sorusuna ise BM'nin yapısını ve yetkilerini hatırlatarak yanıt verdi.

Dujarric, gazetecinin sorusunu "çok derin" olarak değerlendirerek, hangi BM biriminden bahsedildiğinin netleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca, BM Genel Sekreteri'nin yetkilerinin BM Şartı'nda açıklandığını ve oldukça sınırlı olduğunu vurguladı. BM sisteminde farklı birimlerin bulunduğunu hatırlatan Dujarric, farklı birimlerin farklı rolleri olduğunu ve kendi yetkilerine göre hareket ettiklerini ifade etti. Tüm birimlerin kendi yetkileri doğrultusunda hareket ettiğini ve bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Dujarric, Genel Sekreter Antonio Guterres'in Gazze'deki gelişmeleri sürekli olarak vurguladığını belirtti.

Bir başka gazetecinin "Genel Sekreter'in BM birimlerinin üzerinde nüfuzu yok mu?" sorusuna Dujarric, Genel Sekreter'in BM Şartı'nın 99. maddesiyle BM Güvenlik Konseyi'ne belirli konuları iletebileceğini hatırlattı.

Dujarric, "Genel Sekreterin etkisi konusunda, BM Güvenlik Konseyi'nin birleşik bir tavır sergilememe eğilimine verdiği tepkiden ne kadar etkilendiğini görebilirsiniz." şeklinde konuştu.

Kaynak: DOĞRUHABER