Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yeni dönemde daha nitelikli, kapsayıcı ve daha fazla insanı vurgulayan insan odaklı bir kalkınma anlayışına devam edeceklerini söyledi.
Yılmaz, Diyarbakır Green Park Otel'de düzenlenen ''GAP Eylem Planı Revizyon Toplantısı''nın sonunda yaptığı konuşmada, toplantının çok derece verimli geçtiğini belirtti.
Önerileri dinleme imkanı bulduklarını, bundan sonra bölgede yaşayan insanların talep ve beklentilerine uygun bir şekilde plan hazırlamanın mümkün olacağını kaydeden Yılmaz, ''Sıfırdan başlamadık. Elimizde bir eylem planı var. 2008'deki eylem planı ile gerçekten bu bölgelerde muazzam yatırım atağı başladı ve yatırımlar ivme kazandı'' dedi.
Yılmaz, sağlam olan bu zemin üzerinde ileri adımlar atmanın mümkün olacağını, geçmişten eksik kalan işleri tamamlayacaklarını anlatan Yılmaz, gelen yeni fikirleri değerlendireceklerini, toplantıya yarın Mardin'de daha sonra Gaziantep'te devam edeceklerini aktardı.
Hiçbir zaman Ankara'da oturan değil, her zaman sahada olan hükümet olduklarını, katılımcı bir anlayışla bütün aktörlerin ve ilgili tarafların katılımıyla ve katkısıyla bugüne kadar politikalarını şekillendirdiklerini ve uyguladıklarını vurgulayan Yılmaz, şöyle dedi:
''Yeni dönemde daha nitelikli, kapsayıcı ve daha fazla insanı vurgulayan insan odaklı bir kalkınma anlayışına devam edeceğiz. Bölge, gerçekten sıradan bir bölge değil. Tarihte 'bereketli hilal' denilen uygarlıklara beşiklik etmiş olan derin bir tarihi ve kültürel altyapısı olan bir bölge. Büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Biz istiyoruz ki; bu bölge yeniden tarihten sahip olduğu üstün özellikle 21. yüzyıl şartlarında yeniden ulaşsın. Yeniden parlayan bir yıldız olsun. Bölge, ülkemiz ve dünya için katkılar sunan, katma değer üreten, yenilikler yapan, farklı fikirler geliştiren bir bölge olsun.''
Yılmaz, planlama aşamasında olduğu gibi uygulama aşamasında da ekip çalışmasına, ilgili tüm tarafların katılımına ve katkısına dayalı bir anlayış içerisinde olduklarını belirterek, hep birlikte uygulama başladıktan sonra da birlikte olacaklarını anlattı.
''İŞKUR eskiden eğitim verir miydi, KOSGEB sahada destek sunar mıydı, Kalkınma Ajansı diye bir kurum var mıydı, TÜBİTAK ve Sanayi Bakanlığı yeni fikirleri olan insanlara destek sunar mıydı- Şimdi elimizde birçok enstrüman var. Birçok yenilik yaptık. Zeminimiz güçlü'' diyen Yılmaz, yeni yapı ve fikirlerle bunları güçlendirerek, insan ve üretim odaklı anlayış içinde bu süreci devam ettireceklerine dikkati çekti.
Yılmaz, ''Türkiye bu kardeşlik ruhu içinde farklılıkları zenginlik olarak gören ama bir beraberlik ve kardeşlik anlayışı içinde aynı hedeflere yürüyen bir toplum olarak, kalkınma alanında da dünyaya örnek olacak güzel çalışmaları ortaya koyacaktır, koymaktadır. Yeni dönemde bunun güzel örneklerini göreceğiz'' diye konuştu.

-Bölgenin rengi değişecek-

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç de bu tür toplantıların çok yapılmasını arzu ettiğini, GAP Acil Eylem Planı çerçevesinde 2008'den bu yana harcanan paranın 13 katrilyon 600 trilyon, aynı dönemde genel bütçeden bu illere yapılan yatırımın tutarının da 3 katrilyon 150 trilyon lira olduğunu anlatarak, toplam 16 katrilyon 750 trilyon lira ile devletin bölgenin çehresinin değişmesi, istihdamın artması, insanların yüzünün gülmesi, eğitim seviyesinin yükselmesi, altyapı eksikliklerinin tamamlanması için harcandığını söyledi.
Diğer yatırımlarla bölgeye harcanan paranın 2008'den bu yana 25-30 katrilyon olduğuna dikkat çeken Güvenç, bugünleri gördüğü için şükrettiğini bildirdi.
Bu ülkenin 2002'de 2 milyon dolar için tezkere meclise geldiğinde ABD tarafından sıkıştırılan bir ülke olduğunu belirten Güvenç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Bu ülke Başbakanın ifadesiyle 70 sentlere muhtaç olduğu bir ülke. 1979'da hukuk fakültesinde okuduğum dönemde gece yurdu ısıtamadığı için doğduğumuz bir ülke. Hakkari'den Edirne'ye kadar tüm bölgelerin kalkınmasını hedefleyen artık Türkiye'yi Ankara'da kapalı kapılar ardında değil, böyle Hakkari'de Diyarbakır'da ticaret ve esnaf odaları, sivil toplumla tartışan, üretime dönük çalışmalar yapan, eleştiriye açık olan bir yönetim anlayışına sahip. Bunun için çok mutluyum.''

-Arsa ve ev fiyatları İstanbul ile yarışıyor-

İkinci GAP Eylem Planı döneminde bölgenin renginin tanınamayacak şekilde değişeceğini vurgulayan Güvenç, çünkü bu paralarla Şanlıurfa'nın renginin değiştiğini, 2 milyon dekar alanının sulanmaya başlanmasıyla Şanlıurfa'da arsa ve ev fiyatlarının İstanbul ile yarışır noktaya geldiğini kaydetti.
İkinci GAP Eylem Planı döneminde 5 milyon dekar alana çıkıldığında elde edilecek gelirle Şanlıurfa'nın sanayi ve üretimde patlama yapacağını dile getiren Güvenç, ''Bu ihracata yansıyacak. Buna herkesin hazır olması lazım'' ifadelerini kullandı.
''Yokluktan varlığa geçiyoruz, varlığın yönetimine hazır olmamız lazım. Bu heyecanı özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının içinde duyması lazım. Hep devlet devlet diyoruz. Sanayici ve sivil topluma çok iş düşüyor'' diyen Güvenç, şöyle konuştu:
''Merkez Bankası kayıtlarına göre Şanlıurfa'daki banka mevduatı 1,8 milyar liradır. İş adamları bir araya gelsin. Teşvikler gelmiş, yatırım yapalım. Paralar bankada durmasın, yatırımı başka yerlere yapmayın. Türkiye'nin en geç nüfusu Şanlıurfa ve Diyarbakır'da. Artık bu çocuklar için yatırım yapma zamanı. Kardeşlik kültürünü geliştirin. El ele gönül gönüle bu ülkeyi geliştirilim. Bütün arkadaşlarımın bu heyecanı duymasını istiyorum. Her şeyin başı insanda başlıyor, insanda bitiyor. Hepimizi bu aşka ve sevgi ortamına gelmesi gerekiyor.''
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak da yeni eylem planının daha ayakları yere basan, gelişmiş, sosyal kapasitesi yüksek şekilde tecelli edeceğini, birinci planda ekonomik kapasitenin ve altyapının geliştirilmesi konusunda çok önemli işler yapıldığını söyledi.
Kaynakların gönderildiğini, bu kaynakları süresi içinde bitirilmesi için yoğun bir gayret içine girdikleri belirten Toprak, ''Daha önce ödenek yoktu. 2008'den bu yana gelen ödenekleri harcayamıyoruz. Onun için beşeri sermaye ve insani gücü geliştirmeliyiz. 2013-2017 arasında hazırlanan eylem planı ile beşeri ve insan gücünü kalkındırmalıyız. İkinci dönemde eksiklikler yerine getirilecektir'' diye konuştu.

Muhabir: Nurten Aslan - Şaban Yılmaz
Yayıncı: Tarkan Demir

 

Editör: Haber Merkezi