Eski PKK itirafçısı ve JİTEM elemanı Aygan, “JİTEM önceleri infaz ettiği cesetleri şehir dışına atıyordu. Gaffar Okkan takibe başlayınca, gizlemek için sur içine gömmüş olabilirler” dedi.

Aygan, JITEM sorgu merkezi olarak bilinen Diyarbakır Saraykapı’da bulunan sekiz insan kemiğinin, dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve ekibine yakalanmamak için JİTEM tarafından oraya gömülmüş olabileceğini ve Okkan cinayetine ilişkin de ipuçları olduğunu iddia etti. Aygan, “Saraykapı’daki tarihi Höyük’ün (tepe) içlerine doğru giden (kanal şeklinde) insan kemikleriyle dolu tüneller gördüğümü beyan etmiştim” dedi.

JİTEM’in varlığını ilk kez resmi olarak maaş bordrosunu kamuoyuna göstererek belgeleyen ve halen İsviçre’de bulunan eski PKK itirafçısı ve JİTEM elemanı Aygan, Nasname adlı internet sitesinde ‘Saraykapı’da bulunan kemiklere ve JİTEM merkezindeki faili meçhullere ilişkin açıklamalarda bulundu. Aygan, JİTEM’in Saraykapı’daki faaliyetleri ile ilgili açıklamaları yurt dışına çıktığında PKK medyasına yaptığını, ancak yayınlanan açıklamalarda bu bölümün özellikle sansürlendiğini söyleyerek; “Söz konusu açıklamalarımda; Saraykapı’daki tarihi Höyük’ün (tepe) içlerine doğru giden (kanal şeklinde) insan kemikleriyle dolu tüneller gördüğümü beyan etmiştim. O toplu mezardaki kemiklerin eski olma ihtimalinden dolayı üzerinde fazlaca durmadım. Ancak; bugün yukarıdaki habere konu olan insan kemikleri ben de apayrı bir çağrışım yaptı. Ve kendimi bu konuda açıklama yapma gereği gördüm” dedi.

Okkan JİTEM’i çalıştırmadı

Aygan, şehit edilen Diyarbakır Emniyet Müdürü A.Gaffar Okkan’ın kimler tarafından yok edildiğine dair de çok ciddi ip uçları verdiğini belirterek, şunları söyledi: “Söz konusu dönemde A. Gaffar Okkan’ın JİTEM faaliyetlerine karşı tavır aldı. Binbaşı Abdülkerim Kırca ve Binbaşı Cemal Temizöz’ün  JİTEM Diyarbakır Grup Komutanı olduğu dönemde, Yüzbaşı Zahit Engin de JİTEM Diyarbakır Tim Komutanı olarak görev yapıyordu.

A.Gaffar Okkan da Diyarbakır il Emniyet Müdürü idi. O Dönemde emniyet müdürü, JİTEM’in yasadışı faaliyetlerini engellemeye çalışıyordu. Yani, JİTEM’i takibe almıştı. Daha önce yakalanıp JİTEM’e getirilen, işkence ile sorgulanıp infaz edilen insanların cesedi şehir dışına atılıyordu. Ancak A.Gaffar Okkan’ın aldığı tedbirler sonucu JİTEM artık serbestçe hareket edemez oldu. Sanırım bu altı kişiye ait olduğu sanılan kemikler de o döneme aittir. Çünkü A.Gaffar Okkan’ın aldığı tüm tedbirlere rağmen, Yüzbaşı Zahit Engin hemen hemen her gün insanları Beyaz Toros arabalarla Saraykapı’daki JİTEM Karargâhına getirip hücrelere atıyordu. Bu insanlar serbest bırakılmadığına göre, infaz edilmişlerdir ve infaz ettiklerinden bazılarını zorunlu olarak sur içinde gömmüş olabilir”

Bilindik yok etme yöntemleri

“Sonuç olarak, bu tür olaylar JİTEM’in bilindik yok etme yöntemlerine çok benziyor. Ama bu olaya ilişkin değerlendirmem herhangi bir bilgi veya belgeye dayalı değildir. Ancak JİTEM yapısını ve orada çalışan görevlilerin özelliklerini iyi bildiğimden dolayı sadece bir fikir yürütmeden ibaret olduğunun da altını çizmek istiyorum.”

 Star

Editör: Haber Merkezi