İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Mehmet Ali Altun, fıtır yardımının İslam'daki önemine ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Fıtır yardımının Peygamber Efendimizin bir geleneksel uygulaması olduğunu hatırlatan Altun, fıtır yardımının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Fıtır yardımının vacip olduğunu belirten Altun, "Toplumda fıtır olarak bilinen fıtır yardımı yani sadaka-i fıtır, insani varlığımızın ve aynı zamanda Ramazan orucunu başarıyla tutup bayrama kavuşmamızın bir teşekkürü olarak Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın belirli kişilere vermesi gereken bir sadakadır. Vacip oluşu, gelenekle sabittir. Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fıtır yardımlarını vermekle yükümlüdür. Peygamber Efendimiz 'köle, hür, büyük, küçük, kadın ve erkek her Müslümana fıtır yardımının verilmesi gerektiğini' belirtmiştir." şeklinde konuştu.

"Fıtır yardımı bayramdan önce verilmelidir"

Fıtır yardımının bayramdan önce verilmesi gerektiğine dikkat çeken Altun, "Fıtır yardımının vacip olduğu zaman Ramazan Bayramı'nın birinci günüdür ancak bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletli kabul edilir. Gerçekten de bayram namazından önce verilmesi daha uygun görülmüştür. Ancak bayram günü de verilebilir fakat bayramdan sonraya erteleme dinen hoş karşılanmaz. Şafii mezhebi ise bunu haram kılmıştır. Yani fıtır yardımı bayramdan sonraya ertelenmez." dedi.

"Bayram sevincini paylaşmaktır"

Altun açıklamasında şunları dile getirdi:

"Peki, fıtır yardımının amacı nedir? Fıtır yardımı, bir fakirin yaşadığı toplumun yaşam standartlarına göre bir günlük, yani iki öğünlük ihtiyacını karşılayacak miktarda olmalıdır. Bu ne anlama gelir? Fakirin bayram sevincine ortak olmaktır. Bayram sevincini paylaşmaktır. Bunun amacı da budur. Günümüzde fıtır yardımının miktarı konusunda çeşitli ölçüler belirlenmiştir. Fıtır yardımı birçok insana yapılabilir. Her zaman aynı kişilere vermek zorunda değiliz. Ancak verilen fıtır yardımı en azından bir kişinin ihtiyacını karşılamalıdır."

Editör: Basri Akaydın