Antep baklavasının temel malzemesi olan fıstığın kilogramının 200 lirayı geçti. Fıstık fiyatlarına tepki gösteren Diyarbakırlı baklava üreticileri fiyatlarının yükselmesinin nedeninin karaborsacılık yapanlardan kaynaklandığını söylediler.  

Sezon başında fıstık fiyatının 70-80 arasında değiştiğini, şu an ise 200 lirayı geçtiğini belirten baklava üreticileri, yaşanan bu durumdan dolayı mağdur olduklarını böyle devam etmesi durumunda fıstıklı baklama ve kadayıf üretmeyeceklerini ifade ettiler.

Fıstık fiyatlarının yükselmesinin sebebinin karaborsacılardan kaynaklandığını ifade eden baklava üreticisi Mahmut Akduvar, "Sezon açıldığı zaman fıstık 70 TL iken şu an fıstık 201 TL’ye ulaştı. Fıstığın 210 TL’ye ulaşmasının sebebi peyderpey yükseldi ama en sonunda 150 TL’den 210 TL’ye bir kerede yükseldi. Bunun yükselmesinin sebebi de Gaziantep’te kendi aralarında karaborsacılık yapan ekipler vardır. Bunlar stoklama yapıyorlar stoklama yaptıktan sonra da piyasaya mal vermiyorlar. Piyasaya vermeyince de ister istemez kendi bünyelerinde biçmiş oldukları fiyatı esnaflara sunmaya çalışıyorlar. Fakat bizler kadayıfçılar, baklavacılar olarak bir araya gelip bu olayı protesto edeceğiz. Batı tarafında bazı arkadaşlarımız fıstıklı baklavanın artık üretilmeyeceğini söylediler." dedi.

Bundan sonra kesinlikle karaborsacılara asla ve asla taviz vermeyeceklerini belirten Akduvar şunları söyledi:

“Bu işin üstünde duracağız gerekirse fıstıklı baklava ve fıstıklı kadayıfı da üretmeyeceğiz. Çünkü onlar ceplerini doldururken halkın cebinin boşalmasına müsaade etmeyeceğiz. Hal buyken fıstık artık yeşil altın durumuna gelmiş. Düğünlere gittiğimizde altın yerine fıstık mı takalım yani bizleri bu hale getirdiler. Ve kendileri ceplerini şişirirken halkın cebinden çıkarmaya çalışıyorlar. Bu şekilde bizim maliyetlerimiz kurtarmadığı için biz de halka bunu yansıtırsak halk da bunun neyin ne olduğunu bilmediği için muhakkak tepkiler bize de gelecek biz şimdiden açıklamamızı yapıyoruz bunun üstünde de duracağız.”

Yetkililere seslenen Akduvar, “Ramazan ayını, ramazan bayramını ve kurban bayramını fırsat bildiler. Ama bir şeyi unuttular vatandaşlarımız iftarlarını açacağı zaman bu kadayıf baklava fiyatlarını onlara yansıtırsak onlardan alacakları bedduayı unuttular. Ramazanı çok büyük bir fırsat bilerek bu işe koyuldular. Yetkililere sesleniyorum bir an önce bu işe el atılmasını, bu saatten sonra insanların karaborsacılığa kanmaması ve bu fıstık işlerini devlet bünyesine alsınlar.” ifadelerini kullandı.
 

Editör: Haber Merkezi