Filistin yıllardan bu yana uğraştığı konuma ulaşmak üzere. Birleşmiş Milletler'de bugün gerçekleştirilecek oylama sonrasında Filistin "Gözlemci Ülke" konumuna yükselebilir. Bu Filistin'in bir devlet olarak tanınması ve bölgede iki ülkeli bir coğrafyanın oluşabileceği anlamına geliyor. Türkiye, Yunanistan, Çin ve birçok ülke Filistin'i desteklerken ABD ve İsrail bu isteğe karşı çıkıyor.

Filistin "üye olmayan gözlemci devlet" statüsünü kazandığı takdirde, BM ile ilişkili birçok kuruluşa başvuru hakkı da kazanmış olacak. İşte en çok tartışma yaratan konuların başında da bu geliyor. Örneğin Filistinliler, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde İsrail'e yönelik savaş suçu nedeniyle dava açma hakkına da sahip olacak.

Avrupa ülkeleri ise oylama konusunda ikiye bölünmüş durumda. Fransa, salı günü yaptığı açıklamada, Filistin'in lehine oy kullanacağını bildirmişti. İspanya, Danimarka, Norveç, Türkiye, Lüksemburg, Avusturya ve İsviçre de benzer yönde karar aldıklarını duyurdu.

YUNANİSTAN "EVET" DİYECEK

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Filistin'in "gözlemci ülke" olabilmek için bulunduğu başvurunun oylamasında, Yunanistan'ın bile "evet" diyeceği bildirildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Yunanistan'ın yarın BM toplantısında Filistin'in "gözlemci ülke" başvurusunda "evet" oyu kullanacağı belirtildi.

Açıklamada, Yunanistan'ın, Orta Doğu Sorununun iki ülke bazında çözülmesi gerektiği ilkesine dayanarak "evet" oyu kullanma kararı aldığına değinilerek, İsrail ile barış ve güvenlik içinde yaşayabilen bağımsız bir Filistin devletinin olması gerektiğini vurgulandı.

İsrail ve Filistinlilerin artık ülkelerinde güvenli bir şekilde yaşamasının zamanı geldiği vurgulanan açıklamada, "Umuyoruz ki iki ülke barışı sağlamak için bu yeni fırsattan yararlanacak, müzakerelere tehlike ve zarar getirecek herhangi bir eylemde bulunulmayacak" ifadesine yer verildi.

TÜRKİYE TAM DESTEK VERİYOR

ABD ve İsrail'in karşı çıkmasına karşın, Birleşmiş Milletler'de (BM) 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü için 29 Kasım'da resmen başvuracak Filistin'i desteklemek için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'Bugün de bizzat buraya gelerek bunu gösterdik. Yarınki oylamada da bulunacağız. Yarin, Filistin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 'üye olmayan devlet' statüsü ile devlet statüsü kazanmış olacak. Bu konuda desteğimizi ifade etmek üzere New York'tayız" dedi.

ÇİN DE EVET DİYECEK

Çin yönetimi, Filistin'in Birleşmiş Milletler'de 29 Kasım'da yapacağı "üye olmayan gözlemci ülke" statüsü başvurusuna destek vereceğini açıkladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Özel Temsilcisi sıfatıyla Çin'e gelen Bassam el-Salhi, Çinli yetkililer ile yaptığı görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Çin yönetiminin İsrail ile Filistin arasında yapılan ateşkesi desteklediğini ve Filistin'e 1 milyon dolarlık insani yardımda bulunacağını söyledi.

Salhi, Pekin yönetimi ile "İsrail'in Filistin halkına yapacağı her türlü saldırıyı durdurması yönünde fikir birliğine vardıklarını" belirtti.

İNGİLTERE'DEN ŞARTLI DESTEK

İngiltere bugüne kadar Filistin Yönetimi'ne bu adımında destek vermeyi reddetmişti ancak son olarak ABD'ye yapmış olduğu çağrı ve İngiltere basınında çıkan haberler İngiltere'nin Filistin'i üye olmayan devlet olarak tanınması için destekleyeceği kanaati oluşturdu.

Ancak İngiltere'nin destek için çok ilginç şartları var. İngiltere Filistin'den ileride tam üyelik istememesini ve İsrail'den şikayetçi olmamasını istiyor.

ALMANYA "HAYIR" DİYECEK

Almanya da tıpkı İsrail ve ABD gibi Filistinlilere yeni statü verilmesine karşı çıkan ülkeler arasında. Almanya'nın böyle bir karara onay vermeyeceğini belirten hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Almanya'nın partner ülkelerle görüşmeler yürüttüğünü ve Avrupa'nın bu konuda mümkün olduğunca birbirine yakın durması için çalıştığını bildirdi.

A.A

Editör: Haber Merkezi