Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi yarı final ilk maçında karşılaştığı Benfica'yı 71. dakikada Egemen'in attığı golle 1-0 yendi.

Kendi sahasında tribünleri dolduran seyircisinin desteğiyle maça başlayan Fenerbahçe, ilk 15 dakikada rakip kalede etkili ataklar geliştiremedi.

İlk gol pozisyonunu 17. dakikada Sow ile bulan sarı-lacivertliler, 18. dakikada Senegalli futbolcu ile gole çok yaklaştı ancak top direkten döndü.

Yakaladığı pozisyonların ardından karşılaşmada daha etkili oynayan Fenerbahçe, son dakikada kazandığı penaltı atışını Cristian ile değerlendiremeyince ilk yarıyı golsüz berabere tamamladı.

Konuk ekip Benfica ise ilk 15 dakikada Fenerbahçe kalesinde 2 gol pozisyonu üretmesine karşın gole ulaşamadı.

Portekiz temsilcisi bu dakikadan sonra Fenerbahçe'nin arka arkaya geliştirdiği ataklarda kalesinde zor anlar yaşadı.

Zaman zaman hızlı ataklarla Fenerbahçe savunmasını aşmaya çalışan ancak başarılı olamayan Benfica, ilk yarının son dakikasında sarı-lacivertliler penaltı atışından yararlanamayınca soyunma odasına 0-0 berabere gitti.

5. dakikada Cardozo'nun ara pasında ceza alanına giren Salvio, sağ çaprazda kaleciyle karşı karşıya kaldı. Bu futbolcunun vuruşunda, ileri çıkarak açıyı kapatan kaleci Volkan Demirel topa sahip oldu.

12. dakikada Maxi Pereira'nın uzun taç atışında, ceza alanı içinde Cardozo topu Aimar'a çıkardı. Arjantinli futbolcunun vuruşunda, meşin yuvarlak yandan auta çıktı.

17. dakikada Gökhan Gönül'ün pasıyla sağdan hareketlenerek ceza alanına giren Webo'nun yerden ortasına ön direkte Sow'un vuruşunda, top yandan auta gitti.

18. dakikada Kuyt'ın sağdan ortasına ceza alanı içinde müsait durumda bulunan Sow'un kafa vuruşunda, top üst direkten döndü. Daha sonra savunma topu uzaklaştırdı.

29. dakikada Kuyt'ın soldan ceza alanına gönderdiği topu Webo kafayla Sow'a indirdi. Senegalli futbolcunun kafa vuruşunda, top üstten auta gitti.

 36. dakikada Kuyt'ın ceza alanı dışından sert şutunda, meşin yuvarlak yandan auta çıktı.

 44. dakikada soldan Sow'un ortasında ceza alanı içinde dengesini kaybedip yere düşen Webo, savunmadan sekip kendisine gelen topa vuramayınca sarı-lacivertliler önemli bir pozisyonu değerlendiremedi.

45. dakikada sağdan ceza alanına giren Gökhan Gönül, Ola John'un müdahalesiyle yerde kaldı. Bu pozisyonda hakem Milorad Mazic penaltı noktasını gösterdi.

Cristian penaltıyı atamadı

Karşılaşmanın 45. dakikasında Kuyt ceza sahası içine arapasını verdi, Gökhan Gönül hareketlendi, Ola John arkadan müdahele edince Gökhan yerde kaldı ve hakem penaltı noktasını gösterdi.

Topun başına geçen Cristian Baroni penaltıyı kullandı ve top direkten döndü.

Karşılaşmanın ilk yarısı 0-0 berabere sona erdi.

İkinci yarı

İkinci yarıya baskılı başlayan Fenerbahçe, 48. dakikada önce Cristian, sonra da Meireles ile kaleyi yokladı ancak kaleci Artur'u geçemedi.

İlk yarıda Sow ile bir topu direkten dönen Fenerbahçe'de, 51. dakikada da Kuyt'ın vuruşunda meşin yuvarlak yine direkten geldi.

İkinci yarıda ilk yarıya göre daha etkili oynayan sarı-lacivertliler, aradığı golü 72. dakikada savunmadan ileri çıkan Egemen Korkmaz ile buldu. Karşılaşmanın kalan dakikalarında ikinci golü atamayan Fenerbahçe, yarı finalin ilk maçını 1-0 kazandı.

İkinci yarıya Aimar'ın yerine Gaitan'ı oyuna alarak başlayan Benfica, arka arkaya gelen Fenerbahçe atakları karşısında sıkıntılı anlar yaşadı.

Maçın 54. dakikasında Gaitan'ın vuruşunda bir topu direkten auta çıkan Portekiz ekibinin teknik direktörü Jorge Jesus, 64. dakikada Ola John'un yerine Rodrigo'yu oyuna aldı. Ancak 72. dakikada Egemen Korkmaz'ın golüne engel olamayan Benfica, karşılaşmadan 1-0 yenik ayrıldı.

48. dakikada Cristian'ın ceza alanı dışından sert şutunda, kaleci Artur topu kornere çeldi.

Aynı dakikada soldan korner atışını kullanan Cristian'ın ceza alanı dışına gönderdiği topa Meireles'in yaptığı sert vuruşta, kaleci Artur yine uzanarak topu kornere tokatladı.

51. dakikada Fenerbahçe gole çok yaklaştı. Bu dakikada soldan ceza alanına giren Ziegler'in yerden pasında, ceza alanı içinde topu kontrol eden Kuyt'ın vuruşunda yan direkten dönen topa kaleci Artur sahip oldu.

53. dakikada Cardozo'nun ceza alanı dışından yerden şutunda, kaleci Volkan Demirel yatarak topu kontrol etti.

54. dakikada Gaitan'ın ceza alanı dışından vuruşunda, yan direğe çarpan top auta çıktı.

66. dakikada Cristian'ın ceza alanı dışından kullandığı serbest atışta, ceza alanı içinde Mehmet Topal'ın kafasından seken topu kaleci Artur kontrol etti.

72. dakikada Cristian'ın soldan kullandığı korner atışında, ceza alanı içinde Melgarejo'nun ters kafa vuruşunda ön direğe gelen topu Egemen kafayla kaleye gönderdi. Kale içinde Jardel topu çıkarırken, hakem Milorad Mazic, ilave yardımcı hakeminin topun çizgiyi geçtiği uyarısı üzerine golü verdi: 1-0.

Karşılaşmanın kalan dakikalarında önemli gol pozisyonu olmadı ve Fenerbahçe karşılaşmadan 1-0 galip ayrıldı.

İdeal 11 sahada

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, UEFA Avrupa Ligi yarı final ilk maçında Portekiz'in Benfica takımıyla yaptıkları mücadelede Avrupa kulvarındaki ideal 11'ini sahaya sürdü.

Sakatlığının ardından Süper Lig'de son oynanan Gençlerbirliği maçında takıma katılan Sow'un da 11 kişilik kadroya dahil edilmesiyle, sarı-lacivertliler ideal kurgusuyla bu önemli maça çıktı.

 Çeyrek finalde Lazio'ya karşı Kadıköy'de gerçekleştirilen karşılaşmada sakatlanan ve ardından 4 resmi maçta oynayamadıktan sonra Gençlerbirliği müsabakasının ikinci yarısında forma bulan Sow, Benfica maçının ilk 11'inde kendisine yer buldu.

 Sarı kart cezalısı Caner Erkin'in bulunmadığı 18 kişilik kadroya, Hasan Ali Kaldırım, Serdar Kesimal ve Stoch da dahil edilmedi.

 Teknik direktör Kocaman, ligde Gençlerbirliği karşılaşmasında ilk 11'de yer verdiği genç futbolcu Salih Uçan'ı, Benfica karşısında yedekler arasında tuttu.

 Portekiz temsilcisinin kadrosunda, sarı kart cezalıları Andre Almeida ve Enzo Perez'in yanı sıra sakatlığı nedeniyle İstanbul'a getirilmeyen Luisao bulunmadı.

Milorad Mazic, Milovan Ristic, Igor Radojcic'in yönettiği karşılaşmayı Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da izledi. Kılıç'ı stada gelişinde Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan karşıladı.

Tribünler doldu

Fenerbahçe'ye Avrupa arenasındaki önemli mücadelesinde taraftarı büyük destek verdi.

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın tribünleri tamamen dolarken, taraftarlar maç öncesi yaptıkları tezahüratlarla coşkulu bir atmosfer oluşturdu.

Amsterdam koreografisi

Taraftarlar, maçın başlamasından önce Türk Telekom kale arkası tribününde koreografi gösterisi yaptı.

Renkli kartonlarla hazırlanan gösteride, UEFA Avrupa Ligi finalinin oynanacağı Hollanda'nın Amsterdam kentine inen bir uçak figürü resmedildi. Aynı zamanda açılan dev pankartta İngilizce "Fly high to glory" (Zafere yüksek uçuş) yazısı yer aldı.

 Taraftarlar sık sık, takımlarının yarı finale çıkmasından itibaren söylemeye başladıkları, "Pierre Webo, Moussa Sow'uyla, orta saha Salih Uçan'la, ceza alan taraftarla, gidiyoruz Amsterdam'a" tezahüratını yaptı.

Rekor Volkan Demirel'in

Fenerbahçe'nin kalecisi Volkan Demirel, Benfica maçıyla Avrupa kupalarında 62. maçına çıkarak, sarı-lacivertli ekibin Avrupa kupalarında en çok forma giyen futbolcusu oldu.

 Volkan, sezonun ilk yarısında Fenerbahçe ile yollarını ayıran Brezilyalı futbolcu Alex'i (61 maç) geçerek, rekorun sahibi oldu.

Notlar

-Maç nedeniyle Kadıköy-Kartal metro hattı seferleri saat 01.00'a kadar uzatıldı. Karşılaşma öncesi statta yapılan anonsta, taraftarlara sefer saatlerinin uzatıldığı duyuruldu.

 -Benfica'yı az sayıda taraftarı desteklerken, 2 bin 500 seyirci kapasiteli misafir takım taraftar tribünü boş kaldı. 

 -Karşılaşmada 23'ü yabancı olmak üzere, toplam 216 basın mensubu görev yaptı.

 -Maçın başlamasından önce stat dışında toplanan taraftarlar, meşaleler yakıp, tezahüratlar eşliğinde büyük bir coşkuyla mücadeleyi bekledi.

 -Karşılaşma vefat eden Fenerbahçe'nin eski milli futbolcusu ve kulüp genel müdürü Serkan Acar için yapılan saygı duruşundan sonra başladı.

38 maçlık yenilmezliğine son verdi

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 23 Ekim 2012'de Spartak Moskova'ya 2-1 yenildiği maçın ardından 38 resmi maçta rakiplerine boyun eğmeyen Benfica, 39. maçta Fenerbahçe'ye mağlup oldu. Portekiz temsilcisi 38 maçta 31 galibiyet, 7 beraberlik almıştı.

Sarı-lacivertliler, böylece 2013 yılında rakibine ilk yenilgisini tattırdı. Fenerbahçe, bu sonuçla Portekiz takımlarına karşı 4. galibiyetini aldı.

Şansı kendi tarafımıza çevirdik

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, maçtan sonra düzenlenen basın toplantısında, Portekizli rakipleri karşısında gol yemeden galip gelmelerinin önemli olduğunu dile getirerek, "Maç istediklerimize yakın gelişti. Skor açısından da en azından gol yememek önemli bir kaliteydi.

İkinci maç öncesi belki çok güçlü bir adım olmasa da küçük bir adım olarak yüzde 51 şansı biraz kendi tarafımıza çevirmiş görünüyoruz. Orada zorlu bir maçın bizi beklediğinin de farkındayız. Galibiyeti alırken yitirdiğimiz oyuncularımız oldu. Bu da bizim için küçük de olsa handikap oluşturacak gibi görünüyor" diye konuştu.

Aldıkları 1-0'lık skorun tur için yetip yetmeyeceğini, rövanşta her iki takımın ortaya koyacağı performansın belirleyeceğini kaydeden Kocaman, "Fenerbahçe, turu geçmek ve finale gitmek için terini son damlasına kadar akıtacaktır. Bu konuda söz verebiliriz futbolcularla. Ama bunu başaramazsak da net bir şekilde söylüyorum; gurur duyuyorum futbolcularla" dedi.

Direkten dönen toplarla ilgili bir soru üzerine Fenerbahçe Teknik Direktörü Kocaman, "Top şansı bir tarafıyla yanımızdaydı, kazandık. Direkten dönen toplara hayıflanmamalıyız. Amsterdam için Lizbon'a umutlarımızı biraz daha artırarak gidiyoruz" ifadelerini kullandı.

Her şey bitmedi

Benfica'nın teknik direktörü Jorge Jesus da, normalde yakaladıkları gol pozisyonlarını değerlendiren bir ekip olduklarını belirterek, "Fakat burada bunu yapamadık. Skor çok çok kötü sayılmaz. Çünkü daha ikinci maç var. İkinci maç için umutlarımızı koruyoruz" diye konuştu.

Oyunun son bölümünde daha atak oynamak için birtakım hamleler yaptıklarını anlatan Jesus, "Ancak elimize geçen fırsatları değerlendiremedik. Her şey bitmiş değil. Lizbon'da her şey çok farklı olacak. Çok daha iyi sonuç alacağımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Finale çıkacaktır

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da, Fenerbahçe'nin çok rahat 2-0 veya 3-0 kazanabileceği bir maçı tek golle geçtiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Kazanmak güzel bir duygu. Benfica, iyi organize olan iyi bir takım. Fenerbahçe bu oyun disipliniyle oynadığı sürece finale çıkacaktır. Buna inanıyoruz.

Fenerbahçe, Türkiye'ye final coşkusunu yaşattığı takdirde bu hem Türk futboluna hem de Türk sporuna çok şey kazandıracaktır. Talihsiz şekilde direklerden dönen toplar ve kaçan penaltı oldu. İnşallah deplasmanda Fenerbahçe kazanan taraf olacak."

 Ankara ve İzmir'de taraftarlar coşkuyla kutladı

 Ankara'da sarı-lacivertli taraftarlar, Fenerbahçe'nin galibiyetini kutlamak için Kızılay Meydanı ile Bahçelievler 7. Cadde'de toplandı. Ellerinde Fenerbahçe bayrakları ile 7. Cadde'de yürüyen taraftarlar, "Yer gök sarı-kanarya", "Amsterdam'dan kupayla döneceğiz", "UEFA kupası bu kez Fenerbahçe'nin olacak", "Şampiyon Fenerbahçe" gibi sloganlar attı, şarkılar eşliğinde zaman zaman halay çekti. Araçlarını Fenerbahçe bayraklarıyla donatıp Kızılay Meydanı'nda toplanan taraftarlar da şarkılar ve davul zurna eşliğinde eğlenerek galibiyeti kutladı.

 Fenerbahçe'nin galibiyeti İzmir'de de kutlandı. Sokaklara çıkan taraftarlar, sarı-lacivertli takımın bayraklarını sallayarak, şarkılar eşliğinde eğlendi. Taraftarlar, araçlarıyla Kordon'da konvoy oluşturarak, galibiyeti doyasıya yaşadı.

 

Editör: Haber Merkezi