Merhaba Arkadaşlar .Öncelikle yazılarımı dikkate alıp haber sitelerinde yayınlayıp siz değerleri halkımın okumalarına vesile oldukları için buradan Bismil Haber ailesine teşekkürlerimi en içten dileklerimle sunuyorum.

Evet Faiz dedik ,  Faiz lobisi dedik …

Öncelikle Biraz  Faiz ve Faiz lobisinin ne oldukları konusunda bildiklerimi kısaca sizlere anlatayım.

Faiz : Alacaklı – Borçlu arasından oluşan bir parasal işlemdir. Bu işlem Alacaklı  Borçlunun ihtiyacı olan finansmanı sağlayan kişidir. Alacaklının Borçluya ihtiyacını karşılaması için belli bir cüzide nakit para tahsisi etmesi ve bu verdiği paranın ay veya yıl sonunda geri aldığında verdiği paranın en az katı olmak üzere ana para ile birlikte parayı alıp bu işlemi sona erdiren bir işlemdir.

Faiz Lobisi : Sözde Ekonomiyi canlandırmak için Merkez Bankaları boyuna para basıyor. Kurumlara kredi , düşük faizli finansman veriyordu  ve Para çok basılınca yani para arzı artınca mecburen paranın fiyatıda düşüyor ve paranın fiyatı düşükken bu ucuz parayı pahalı  fiyattan satıp kolayca kazanç elde eden kişilere faiz lobisi deniliyor.

         

  Gel Gelelim bu soygun sisteminin nerede başladığına ve nasıl halkı fakirleştirdiğine …

Nasıl ki ; Bu Faiz lobisicileri sırf kazanç elde etmek için Merkez bankasına baskı kurup faizleri küresel koşulara uygun olarak indirmesini engelledikleri gibi  ve bu faiz veren kişilerde sırf daha fazla kazanç elde etmek için halka olabildiğince yüksek faizle  para verip hem karını maksimize etmek hemde borçlu tarafı zor duruma sokmaktır . Zaten Amaçta borçlu tarafın refahı değil ; Amaç , kendi ceplerinin dolmasıdır. Ve Bunla birlikte Nakit ihtiyacı olan bir bireyin ihtiyacını gidermesi için gerek ailesi ve gerek çevresi tarafından psikolojik ve fiziki baskılar görülmektedir. Tıp ki faiz lobisicilerinin Merkez bankasına uyguladıkları baskı gibi.  Durum böyle olunca mecburi  olarak kendini faiz alma aşamasında buluyor. Ve faizin oranını da düşünmeden ve aldığı parayı başta işini gördüğü için sonra vereceği faizi çok düşünmeden normal hayatına devam ediyor. Ta ki paranın tahsis etme günü gelene kadar ve günü gelince tabikide faiz alan çoğu kişi faizini zamanında ödeyemiyor miktar büyük olduğundan dolayı.  Ve ödemediğinden dolayı  mecburen de bazı olumsuz durumlar yaşıyor. Bu olumsuz durumları Size yaşanmış  olan bir örnekle anlatmak istiyorum konuyu daha pekiştirici şekilde anlatmak ve anlamanız için.

Bir A kişisi kendisine araba almak için bir B kişisinden  faiziyle borç para alıyor .parayı alıyor.arabayıda alıyor kendine.ve o an aldığı arabayla keyfini sürüyor. Taki  parayı ödeyeceği faiz günü gelene kadar. Faiz günü geldiğinde malum faizler çok yüksek olur dedik ve faiz ile  birlikteborcun çok olduğu görüyor ve ödeyemiyor. ve B kişi den  gene zaman almak istiyor sonra ödemesi için. B kişi de  buna hayır der mi ?Nedeolsa böyle para kazanıyor zaten. ve borcunu ileri tarihe ve şuanki borcu üzerinde gene çok yüksek faizle erteliyor.ve genede A kişisi çalışsada zaten çıkaramaz o borcunu ve mecburen keyfini sürdürmeye çalışıyor normal olarak.  Taki bu faizinde günü gelene kadar. Ve o gün geliyor  gene borcu çok olmaktadır.  Velhasıl gene erteleme istiyor ve erteleniyor.  da nereye kadar gün geliyor alacaklınında sabrı da tükeniyor ve umududa yitiyor ve borçlunun yakasına yapışıyor borcunu ver diye. A kişiside para yok deyince önce tartışma ile başlayan konuşma sonra itişe kalkışa yol açıyor sonrasında  kavgaya dönüşüyor ve sonrada büyük bir savaşa dönüyor. bu su savaşta her iki tarafta baya kayıp veriyor  kimi ölüp toprağa gömülüyor  kimi vurup mahpusa düşüyor kimide sakat veya yaralanıyor  ve bu kadar kötü şeyler yaşamasına rağmen genede bu savaş bitmiyor ve insanlar ölüyor bir para uğruna. İnsanlık ölüyor bir faiz verme işleminden dolayı…

 

Sizlere niye anlatıyorum bunları  …

Haksız yüksek faizle  halkı soyanları ve bunları destekleyen kitlelerin sanki hiç bir şey olmamış veya olmayacağını düşüncesiyle  vurdumduymazlık yapıyor ve hata bununla birlikte bazı halkımızın bir kesimi daha doğrusu çoğu kesimi  halkın cebinden para çalanları haklı çıkartamaya çalışanlar bile var . Oysa sizde biliyorsunuz ve sizde  gördüğünüz ne sonuçlar yaratığına .

Ve son olarak burada bir nevi faizcilerin ve faiz  lobisicilerinin aynı işlemi yaptıklarına ve bu işleme devam etiklerinde faiz lobisicilerinden bir farkı olmayacaklarını göreceklerdir. Ve  en önemliside bu haksız kazancın Başta Bismilde çoğu kişiler tarafından yapıldığı ve şuanda yaptığı ve bu konuda adlarını yaydıklarını  görüyoruz.  Bu duruma Bismil halkı olsun ve diğer  tüm halkımızın insanları olsun sonuçları olumsuz doğduğunda yaşanan olayların daha fazla yaşamamaları için , para uğruna insanlarımız ölmesin diye olabildiğince bu faiz işine girmesinler  ve çevresini de uzak tutsun . Affedersin sırf insanlar ve insanlık ölmesin diye gidin bankalardan kredi alın derim ( en azından banka insanı öldürmüyor istisna durumları hariç  ).   Yeter artık insanlarımız ölmesin  İnsanlık ölmesin.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

                                                                                    Ferdi CEYLAN

Editör: Haber Merkezi