İslam düşmanlarının İslam toplumlarını ahlaksızlaştırma ve yozlaştırma adına çalışmaların yoğunluk verdiği günümüzde uzmanlar, evlilik müessesinin ahlaki yozlaşmayı önlemesi konusunda en etkin yol olduğunu belirttiler.

Evliliğin İslami bir emir olduğunu ve toplumu ıslah etme hususunda ehemmiyet verilmesi gereken bir müessese olduğunu belirten uzmanlar, bu nedenle evliliğin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

“İnsanlar evlilikten kaçarsa yeryüzünde fitne yayılır”

İnsanların evlilikten kaçınması durumunda haramların artacağını belirten Diyarbakır merkez Yenişehir İlçe Müftüsü Alettin Bozkurt, “Peygamber efendimiz hadis-i şerifinde, ‘Dininden ve ahlakından razı olduğunuz birisi kızınızı istemeye geldiği zaman kızınızı ona veriniz, onunla evlendiriniz. Eğer bunu yapmazsanız yeryüzünde bozgunculuk ve fitne yayılır. Fesat her tarafa ulaşır.’ buyurur. Peygamberimizin bu hadisinden de anlıyoruz ki, eğer evlilik olmaz ve insanlar evlilikten kaçarsa haramlar başını alır gider, yeryüzünde fitne yayılır.” dedi.

“Peygamberimiz evlilik konusu üzerinde çok durmuş”

Hazreti Muhammed’in(sav), harama bulaşmamak için evliliği tavsiye ettiğini vurgulayan Bozkurt, şunları söyledi:

“Peygamber efendimiz evlilik konusu üzerinde çok durmuş. İnsanlar harama girmesinler, kötü yollara bulaşmasınlar diye evliliği tavsiye etmiş. Gücü yeten gençlerin evlenmesini, gücü yetmeyenlerin ise oruç tutmasını istemiştir. Şartları yerinde olan her kardeşimizin mutlaka evlenmesi lazımdır.”

“Gençlerin evlenmesine yardımcı olmalıyız”

Ailelerin, evlilik hususunda gençlere yardımcı olmaları gerektiğini belirten Bozkurt, “Evlilik, Peygamberimizin sünnetine göre çok kolaydır. Maalesef günümüzde, evlenmek isteyen gence bir hafta süre veriyorlar. Bu süre içerisinde onun dindarlık yönü ve ahlakı araştırılmadan aldığı maaşı, evi ve arabasının olup olmadığı araştırılıyor. Oysaki biz, öncelikle damat ya da gelin adayının dindarlık ve ahlak yönüne bakmalıyız. Gençlerin evlenmesine yardımcı olmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Maddi imkânları kısıtlı olan gençlerin evlendirilmesine yönelik yardım çalışmaları yapan Yetim, Öksüz ve Mağdurlarla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Yetim-Der) Başkanı Fikri Karavil ise ekonomik alanda yaşanan sorunlar nedeniyle evliliklerde sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti.

“Gençler zorluklardan dolayı evliliğe karşı uzak duruyorlar”

Gençlerin ekonomik anlamda zorluk çektikleri için evlilik hususunda çekingen davrandıklarını belirten Karavil, “Gençler, evlendikten sonra kendilerini bekleyen zorluklardan dolayı evliliğe karşı uzak duruyorlar. Oysa biz biliyoruz ki Allah, ‘Rızkınızın artması için evleniniz’ diyerek evlenmeyi teşvik ediyor. Resulullah ise, ‘Evlenin, imanınızı kemale erdirin’ buyuruyor.” şeklinde konuştu.

“İslam düşmanları evlilik dışı ilişkileri sevdiriyorlar”

İslam düşmanları ve Emperyalistlerin, İslam toplumunu yok etmek ve öz değerlerinden uzaklaştırmak adına birtakım çalışmalar yaptığının altını çizen Yetim, Öksüz ve Mağdurlarla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Yetim-Der) Başkanı Fikri Karavil, şunları söyledi:

“Bu yozlaştırma çalışmalarının en önemli ayağı da gençleri yoldan çıkarıp, zevk ve sefa içerisinde yaşamalarını sağlamaktır. Bu nedenle evlilik dışı ilişkileri sevdiriyorlar. Bunu da gazete, dergi ve filmlerle özendirme yoluna gidiyorlar. Bize düşen görev de evlenmek isteyen kardeşlerimize yardım etmektir. Biz biliyoruz ki, Allah onlara bu konuda hayırlı kapılar açacaktır.”

“Kız çocukları olanlar gençlere kolaylık sağlamalıdırlar”

İslam toplumu olarak ahlaki yozlaşmayı önlemek ve gençlerin evlenmesine yardımcı olmak için herkese görev düştüğünü belirten Karavil, “Özellikle kız çocukları olanların, kızlarını evlendirirken gençlere kolaylık sağlamaları lazım. Biz, sadece sorunları önümüze koyarsak sonuç alamayız. Bizi yozlaştırmak ve ahlaksızlaştırmak isteyen insanlar olacaktır. Bu, tarih boyunca olmuş ve olmaya devam edecektir. Bu konuda rahatsız olan tüm kesimlerin bu işe destek vermeleri lazım. Özellikle de iş anne ve babalarda bitiyor. Onlar, çocuklarının önüne setler çekmeden, yolları tıkamadan ve işlerini zorlaştırmadan, hayatlarını sürdürmeleri adına çocuklarına yardımcı olmalıdırlar.” şeklinde konuştu.

“Kardeşlerimize maddi ve manevi noktada yardım etmeye çalışıyoruz”

Yetim-Der olarak evlenmek isteyen gençlere yardımcı olduklarını söyleyen Karavil, Yetim-Der olarak evlilikle ilgili hususlarda seminerler verdiklerini, imkân dâhilinde maddi ve manevi noktada yardım etmeye çalıştıklarını söyledi.

Karavil, sözlerini şöyle tamamladı: “Onları evliliğe teşvik ediyoruz. Bizim de bu noktada imkânlarımız yeterli değil. Bugün evlenmek isteyen gençlerimizin çoğu maddi imkânsızlıkla evlenemiyorlar. Bunun sebebi, güçlerinin üstünde aşırı harcamalar yapmalarıdır. Biz, bu noktada onlara manevi derslerde veriyoruz. Bir araya gelip bu sorunların altından nasıl kalkabilecekleri noktasında desteklerimizi ulaştırabiliyoruz.”İlkha

Editör: Haber Merkezi