Gezi Parkı eylemlerinin başladığı günden bu yana siftah yapamayan, dükkanını açamayan, rezervasyonları iptal olan Taksim esnafı dertli... Borçlarını ödemek için kredi çeken, çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kalan esnaf, eylemin bir an önce sona erdirilmesini talep ediyor.

Talimhane'de seyahat acentası bulunan Hamit Düger, Gezi Parkı eylemlerinin başladığı günden bu yana 200 bin dolar zarar ettiğini dile getirerek, her turizm acentasının sabah kapıyı açtığında 3-4 milyar lira gideri olduğunu kaydetti.

Aynı acentanın işletme müdürü İsmail Düger de eylemcilerin yaptığının insanlığa sığmadığını ifade ederek,  "Bunlar ekmeğimizle oynuyorlar. Avukatımızı çağırıp gerekeni yapacağız. Bunlardan davacı olacağız, hasarımızı onlardan karşılayacağız" diye konuştu.

İstiklal Caddesi'nde kafe işleten Selim Dişbudak da "Ciromuzda yüzde 100'ün üzerinde kaybımız var. Türk müşteriler, az çok geliyor. Turistlerde kayıp yüzde 100 nerdeyse" ifadelerini kullandı.

Başkent esnafı tepkili

Başkentte Gezi Parkı odaklı eylemlerin yoğunlaştığı Kuğulu Park ve Kennedy Caddesi'ndeki esnaf da dükkanlarında önemli maddi hasar olduğunu, işlerinin bozulduğunu, çoğu günler siftah bile yapamadıklarını, kapanan trafik nedeniyle evlerine zor gittiklerini belirterek, eylemlerin sona ermesini istiyor.  

Kavaklıdere Tunus Taksi Durağı Başkanı Murtaza Ece, iki haftadır devam eden eylemler nedeniyle  şoförlerin 21.00'den sonra taksi durağına giremediklerini söyledi.

Taksilerin, eylemciler yüzünden zarar gördüğünü, şoförlerin müşterilerini istedikleri yere götüremediklerini belirten Ece, “Arkadaşlar yolu kapatıyor ve barikat kuruyor. Bizler de gazın ve protestonun arasında kalıyoruz. Bu konuda mağduruz” dedi.

Kennedy Caddesi'nde 15 yıldır bulunan büfeyi işleten Ali Altay da eylemlerden dolayı satışlarının azaldığını dile getirdi. 

Büfeyi kapattıktan sonra evine gidemediğini vurgulayan Altay, “Büfenin başında  bekliyorum zarar göreceğiz diye ama yine de engelleyemedim zararımız oldu. Kepenk gitti, yaptırdık, yine sıfırını yaptıracağız. Şu anda 2 kişi kepenki zor açıyor. Eylemlerin bitmesini bekliyoruz, mecburen sıfırını yaptıracağız, çünkü kepenklerin tamiri yok” diye konuştu.

Tunus Caddesi'nde bakkal işleten Bilal Özel ise eylemlerin olduğu günden itibaren satışlarının düştüğünü vurguladı.  

“Keşke bunlar hiç yaşanmasaydı” diyen Özel, “Çatışma gece 12’de başlıyor. Çatışma başlayınca da dükkanı kapatıp gidemiyoruz. İçeride mahsur kalıyoruz.  Bütün esnaf olarak tepkiliyiz” ifadesini kullandı.

Editör: Haber Merkezi