Yedek oto parça fiyatlarının dövize endeksli olmasından dolayı birçok ürüne yüzde 100'ü aşan oranda zam geldiğini belirten Bismil’deki oto yedek parça esnafı, döviz kurundaki yükselişle ekonomideki olumsuz durumun sanayi sitelerindeki esnafı olumsuz etkilediğini ve iş yapamaz duruma geldiklerini söylediler.
Dolara endeksli olan araç yedek parçaların fiyatlarının bir günü bir gününü tutmadığını belirten esnaf, 10 liraya sattıkları bir parçayı diğer gün aynı fiyata alamadıklarını belirtiyor. Döviz kurundaki bu artışın yanı sıra doların yükselişini bahane edip kendi başına fiyat artıran kişilerin de olduğunu dile getirdiler.
Konuyla ilgili  açıklamalarda bulunan oto yedek parça satış esnafı, sanayide bulunan malzemelerin çoğunluğunun dolar üzerinden gelmesiyle birlikte oto parçalarının da etkilendiğini ve bu durumun esnafı olumsuz etkilediğini belirtti.
Oto yedek parça satışı yapan esnaflardan Emrah usta, sattıkları malzemenin günlük olarak kura bağlı değişkenlik gösterdiğini ve oto yedek parçaların fiyatlarının uçtuğunu söyledi.
"Dolar tekrar düştüğünde bir indirim olmuyor"
Döviz kurundaki gelişmelerden dolayı esnafın şu anda çok mağdur olduğunu belirten Emrah usta, "Bunun başlıca sebebi parçaların yüzde 70-80 oranında tamamının ithal gelmesidir. Yine bu parçaların dolara endeksli olması ve doların da yüzde 30 oranında yükselmesi aynı zamanda da sektördeki bazı fırsatçı arkadaşlarımızın 'canı sağ olsun' dolara yüzde 20-30 zam geldiğinde bunu parçalara yüzde 200 oranı denilebilecek ciddi rakamlarda zam yapıyorlar. Dolar tekrar düştüğünde bir indirim olmuyor. Örneğin dün müşteriye 10 TL'ye sattığımız bir parçayı bugün 30 TL dediğimiz zaman müşteriyle kötü oluyoruz. Müşteriye derdimizi anlatamıyoruz. Ama gerek toptancı gerek üretici arkadaşlarımız gerekse bunun fırsatçıları bu durumu çok iyi değerlendiriyorlar. Bundan dolayı hem biz hem de diğer tüm esnafların tamamı mağdurdur." dedi.

 

Editör: Haber Merkezi