Tıp Fakültesi konferans salonunda düzenlenen konferansa öğretim üyeleri katılırken, öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi. Madde bağımlılığının tanımı ve nedenleri, bağımlılığın tedavisi ve önlenmesi konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Meral Erdinç, bir maddenin yaşamı ve sağlığı olumsuz etkilemesine karşın, kullanılmaya devam edilmesi ve o maddeyi alma isteğinin durdurulamaması durumuna bağımlılık dendiğini söyledi.

Tedavi amaçlı ilaç kullanımın da kişide bağımlılık yapma potansiyeli yüksek olan ilaçların
çoğu kontrollü olarak kullanılması gerektiğini aktaran Erdinç, kişinin maddeyi kullandığı zaman oluşan keyif artması, ağrı veya sıkıntının ortadan kalkması veya algılama değişikliklerine özlem duyma gibi faktörleri bu durumu sürdürmek için o maddeyi kullanmasına devam edeceğini belirtti. Madde kullanmaya başlamanın nedenlerini anlatan Erdinç, alkolün de çeşitli kültürlerde değişik vesilelerle sık olarak kullanılan bir madde olduğunu ve Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre gerçekleşen ölümlü trafik
kazalarının büyük bir bölümünde sebep olarak alkollü araç kullanımı olduğunu, eşlerini dövenlerin yüzde 70'inin alkol alan kişiler olduğunu dile getirdi.

Erdinç, sigara içme ve diğer şekillerde yapılan tütün dumanı inhalasyonunun, zamanla psişik ve fiziksel bir bağımlılık oluşturduğunu, tütün içenlerde, duman içerisinde bulunan ve bağımlılık oluşturan en önemli etkenin nikotin olduğunun kabul edildiğini belirtti. Erdinç, "Sigara içenlerdeki kanserden ölüm oranı sigara içmeyenlere göre 15-25 kat fazla. Kalpkrizi geçirme riski 4 kat daha fazladır. Damar tıkanıklığı olur. Tansiyon yükselir. Tekrarlayan bronşit riski 10 kat fazladır ve solunum yolları bağışıklık sisteminin yapı ve işlevi değişir. Bu maddeleri kullanmaya başlayanlar ilk başta aşırı mutluluk ve serbestlik hisseder, problemlerinden uzaklaştıklarını sanar. Bu dönem çok kısa sürer.

Avrupa Uyuşturucu İzleme Merkezi ve Türkiye Uyuşturucu İzleme Merkezi tarafından 2011 'de açıklanan Bağımlılık Yapıcı Maddeler Raporuna göre, tedaviye başvuran en küçük madde bağımlısı 11 yaşında, en yaşlı madde bağımlısı ise 65 yaşında. Raporda dikkat çekici bir başka nokta ise, tedavi gören madde bağımlılarının yüzde 66'sının işsiz olması" diye konuştu.
 

Editör: Haber Merkezi