BATMAN - Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden Erzurum'a gönderilen mahkûmların, sevk edildikleri Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi müdür ve yöneticilerinin keyfi ve hukuk dışı muameleleriyle karşı karşıya kaldıkları belirtildi.

 Yakınlarının ziyaretine giden mahkum aileleri, cezaevi idaresinin görüşte kendilerine de zorluk çıkardığını söyledi.

 Kötü Muamele ve Görüş Tehdidi
Türkan Geçer, eşi Mehmet Ali Geçer'in 8 senedir cezaevinde olduğunu ve Diyarbakır'dan Erzurum'a sevk edilmesinden sonra ilk kez gittikleri görüşte kötü muamele ile karşılaştıklarını ifade etti.

 10 saatlik yoldan sonra Erzurum Cezaevine ulaştıklarını dile getiren Hükümlü Mehmet Ali Geçer'in eşi Türkan Geçer, gardiyanların görüş yerinde kendilerini ittiklerini ve pardösülerini çıkarmalarını istediklerini ve yoksa görüşe almayacakları tehdidinde bulunduklarını belirtti. Yaşanan tartışma sonucunda görüşe girdiklerini ancak bu sefer de gardiyan ve askerlerin oturma düzeni konusunda sorun çıkardıklarını kaydetti.

 Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi'nin Cehennemden Bir Farkı Yok
Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi'nin ziyaretçiler ve mahkûmlar için cehennemden bir farkı olmadığını dile getiren Türkan Geçer, "Eşimin bir an evvel sevkinin başka cezaevine çıkarılmasını istiyorum. Erzurum'a gittiklerinden beri hücrede tecrit edilmiş gibi muameleye tabi tutulmuşlar. Radyo televizyon ve gazetelerde kısıtlamalar yapılmış. Gardiyanlar mahkûmların en doğal isteklerini yapmıyorlar." ifadelerini kullandı.

 Ziyaretçilere bu şekilde davranılıyorsa cezaevinde mahkûmlara nasıl davranılacağını düşünemediklerini belirten Geçer, "Bizlerin gözü önünde bu tür haksızlıkları yapıyorlarsa orada esaret altında olan eşime ve diğer mahkûmlara kim bilir ne haksızlıklar yapılıyor. Eşime işkence yapılmadığından emin değiliz. Cezaevi şartları çok kötü açık görüş olduğu halde kendileriyle yan yana görüşmemize engel olundu." şeklinde konuştu.

 

Eşi M. Ali Geçer'in cezaevi yönetimi ile ilgili olarak, "Bizlere her şeyi yasaklamışlar. Sadece koğuşlarda geziyoruz. Bizlere ait bir sürü eşyalarımızı vermemişler. Burası sürgün yeridir. " dediğini aktaran Türkan Geçer, "Yapılan bu zulüm kaldırılana kadar her türlü mücadelemi vereceğim. Gerekirse Ankara'ya giderek bu haksızlığın giderilmesini isteyeceğim." diyerek yapılan haksızlığa tepki gösterdi.

 

Sıkıntı ve Kederimiz Arttırıldı
Batman'a saatlerce uzaklıkta olan Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevindeki yakınlarını ziyarete giden mahkûm yakınları da, ziyarete gittiklerinde hukuk dışı ve keyfi muamelelere tabi tutulduklarını belirterek, "Öncelikle cezaevi girişinde beraber ziyarete geldiğimiz yakınlarımızdan bayanların manto ile içeri girilmesi engellenmek istendi ve bir saate yakın bunun tartışmasını yaşadık." Dediler.

 Açık görüş olduğu halde mahkûm yakınlarının yanına oturmalarının engellenmek istendiğini belirten mahkûm yakınları, ziyaret saatlerinin de kısa kesildiğini ifade ederek şöyle dediler, "Bunlar yetmiyormuş gibi bir saat olan açık görüşümüz 40 dakikaya indirildi. Bizler ta uzak memleketlerden gelerek bir nebze hasret giderelim dedik. Ancak tam aksine sıkıntı ve kederimiz arttırıldı."

 Erzurum cezaevi yönetiminin cezaevinde bulunan mahkûm yakınlarının ortak alan ve sosyal aktivite ve gazete dergi, radyo ve televizyon izlemelerini de yasakladığını söyleyen mahkûm yakınları, "Ortak alan ve gazete dergi radyo vs. sosyal yaşantı ve haklarına engel olunuyor. Adalet bakanlığını yapılan bu hukuk dışı muameleye karşı göreve çağırıyoruz." İfadelerini kullandılar. (M. Sait Çelik, M. Salih Özcan - İLKHA)

 

Editör: Haber Merkezi