Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, "4 Şubat Dünya Kanser Günü" dolayısıyla "kanserde erken tanının önemi" konulu konferans gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar yaptı.

Kanserde erken teşhisin önemini anlatan Avar, bütün vatandaşların, ücretsiz hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerine (KETEM) giderek tetkik yapmalarını tavsiye etti.

Avar, "Bütün aile hekimlerimiz, KETEM mahiyetinde görev yapmaktalar. Bütün aile hekimlerimiz, rahim ağzı kanseri konusunda ve kolorektal kanserler konusunda ilgili testleri yapmaktalar. Özellikle aile hekimlerimizin de yönlendirmesiyle kadınlarımızı mamografi çekimine davet ediyoruz. Bütün bu işlemler ücretsiz olarak yapılmaktadır." dedi.

"Erken teşhis, kanserden etkilenme oranımızı azaltmaktadır"

Kanserin, kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüm sebepleri içinde büyük paya sahip olduğuna dikkati çeken Avar, şunları söyledi:

"Maalesef kanser hastalarına her yıl yenileri katlanmakta. Burada önemli olan, kanseri erken evrede saptamak, teşhisini koymak ve gerekli tedaviye en kısa zamanda başlamaktır. Erken teşhis ve erken tedavi hem hayat kalitemizi artırmakta, kanserden etkilenme oranımızı, vücudumuzun başka organlarının da etkilenmesini azaltmakta, yaşam kalitemizi yükseltmekte ve uzun yaşam sürmemize sebep olmakta. Katılımcılarımız, bu konuştuklarımızı, özellikle erken teşhis konusundaki hassasiyetlerimizi komşularına, yakın akrabalarına anlatsınlar. Mamografi çekimi için onları KETEM'lerimize yönlendirsinler."

Avar'ın konuşmasından sonra uzman doktorlar, kanser çeşitleriyle alakalı güncel bilgileri aktardılar.

Konferansın ardından katılımcılara, kanser hakkında hazırlanmış broşür ve diş bakım seti hediye edildi. Konferansa; Avar'ın yanı sıra KETEM görevlileri, aile hekimleri, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Haber Merkezi