Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un yeni havalimanının açılış törenine katıldı. Çok sayıda devlet, hükûmet ve meclis başkanı ile uluslararası kuruluş temsilcisinin de katıldığı törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, yeni hava limanının tüm dünyaya, bölgeye ve Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanının "İstanbul Havalimanı" olarak isimlendirileceğini söyledi.

"Yeni havalimanı, İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecek"

İstanbul Havalimanı tam kapasiteyle hizmete girdiğinde, Yeşilköy'deki Atatürk Havalimanı'nın, ticari seferlere kapanacağını fakat havalimanı vasfını koruyacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gerek havacılık fuarları, gerekse başka birtakım faaliyetler için Atatürk Havalimanı, aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecektir. Atatürk Havalimanı'nın bu faaliyetler dışındaki alanları ise, söz verdiğimiz şekilde Millet Bahçesi olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Fakat şu andaki kapalı alanları da inşallah ülkemizin, İstanbul'umuzun en büyük fuarı hâline getireceğiz. Dolayısıyla orası Atatürk Havalimanı, burası ise İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir. Havalimanımızın ismi de hayırlı olsun." şeklinde konuştu.

İstanbul Havalimanı'nın; mimarisi, inşası, işletmesi ve finansmanı ile Türkiye'nin yüz akı, dünyada da örnek olacak bir proje olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu dev projenin etüdünden inşasına ve işletmesine kadar her aşamasında emeği geçen, katkısı olan kamu kurumlarımıza, bankalarımıza, yüklenici firmalara, taşeronlara, mühendisinden işçisine herkese teşekkür ediyorum."

"İstanbul Havalimanı en önemli transit merkez konumuna gelmiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, coğrafi olarak Türkiye'nin, özellikle de İstanbul'un tarih boyunca hep stratejik bir konumda yer aldığını belirterek, "İstanbul Havalimanımızın hizmete girmesiyle Türkiye, kuzey-güney ve doğu-batı aksları arasındaki en önemli transit merkez konumuna gelmiştir. Havalimanımız, hitap ettiği bu geniş alanda 60 ülkeyi ve 20 trilyon dolarlık ekonomileri birbirine bağlıyor." dedi.

İstanbul Havalimanı'nın hizmete girmesiyle, Avrupa hava sahasının yeniden yapılandırılmasının gerekeceğini de dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık en önemli transfer noktası İstanbul olacağı için kıtalar arası uçuşların güzergâhları da büyük ölçüde değişecektir." diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya; bölgesinde ve dünyada barışın, huzurun, güvenliğin, refahın sembolü hâline gelmeye kararlı olduğunu vurguladı ve "Hedeflerimize ulaşmayı, sadece kendimiz için değil, tüm dostlarımız için de istiyoruz" dedi.


 

Editör: Haber Merkezi