İngiliz Guardian yazarı Timothy Garton Ash, Ermeni soykırım iddialarını suç sayan yasa tasarısının Fransa Senato'sunda onaylanması halinde bunun ifade özgürlüğüne büyük bir darbe vuracağını söyledi.

Senato'nun pazartesi günkü oylamayı reddetmesi gerektiğini savunan Ash, aksi takdirde ülke yönetiminin, Fransız Devrimi'nin ardından yayınlanan İnsan Hakları Bildirgesi'nin "Düşünce ve inançların serbestçe ifade edilebilmesi en değerli insan haklarından biridir" şeklindeki 11. maddesiyle çelişeceğine dikkat çekti.

Guardian yazarı, Fransa Parlamentosu diğer ülkelerin geçmişte yaptıkları üzerine kararlar veren bir mahkeme gibi davranacak donanım ve yetkiye sahip olmadığını belirterek, "Başbakan Tayyip Erdoğan Fransa'yı ziyaret ettiğinde soykırımı inkar ederse tutuklanacak mı o halde?" diye sordu.

Fransa'da Ermeni soykırım iddiasıyla ilgili yasa tasarılarının her zaman seçim dönemine rastlamasının bir tesadüf olmadığına dikkat çeken Garton Ash, meselenin tarihçiler tarafından özgürce tartışılması gerekirken, siyasi malzemeye dönüştürülerek istismar edildiğini sözlerine ekledi.

 

Editör: Haber Merkezi