VAN- Yaşanan 7,2 Van depremi sonrası kaç kişinin öldüğü, kaç kişinin yaralandığı, yıkımlarda gelinen aşamanın ne derece olduğu yardım ve kurtarma ile ilgili, Erciş Kaymakamlığı son durum değerlendirme raporu hazırladı.

Durum değerlendirmesi raporunda 23.10.2011 Pazar günü yaşanan depremde, 11 mülki idare amirinin görev aldığı koordine merkezlerinin oluşturulduğu, bu kapsamda gıda, çadır, yemek, çadır kent, ısınma, mali işler, basın bilgilendirme birimlerinin kurulduğu belirtildi.

Raporda arama kurtarma ile ilgili ise şu bilgiler yer aldı: "Erciş ilçesinde kriz merkezinde oluşturulan 118 arama-kurtarma ekipleri marifetiyle ağır hasarlı 191 binada arama-kurtarma faaliyetleri icra edildi. Yapılan çalışmalar sonunda 209 vatandaşımız yaralı olarak kurtarılmıştır. 460 vatandaşımızın ise cenazelerine ulaşılmıştır. Erciş ilçesi dışındaki hastanelere sevk edilen vatandaşlarımızdan 14 kişi daha hayatını kaybetmiştir. Bu bağlamda ölü sayısı 474 olmuştur."

Erciş İlçesinde Toplamda 474 Vatandaşımız Hayatını Kaybetti
Erciş ilçesinde 459 vatandaşın hayatını kaybettiği belirtilen raporda, "Bir vatandaşımızın kimliği tespit edilmemiştir. İlçe dışına sevk edilip vefat eden 14 vatandaşımızla toplam 474 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 1550 vatandaşımız da yaralanmıştır. Yaralanan vatandaşlarımızın 1100'ü çevre il ve ilçelere tedavi amaçlı sevk edilmiştir. Vefat eden vatandaşlarımızın içinde 59 öğretmen, 3 polis memuru mevcuttur. AFAD mühendislerince ön hasar tespit çalışmaları kapsamında ilçemiz merkezindeki 18.424 haneden 16.426 hane incelenmiş, yapılan incelemeler sonucu 6.190 hanenin ağır hasarlı 6417 hanenin ise az hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Deprem sonrası hastanemize intikal eden yaralı vatandaşlarımızın tedavi edilmesi amacıyla sağlık bakanlığınca 1000 sağlık görevlisi ilçemizde görevlendirilmiştir. Sağlık hizmetlerinin yürütülebileceği bir sahra sıhhiye hastanesi kurulmuş ve 11 aile sağlık merkezi tarafından vatandaşlarımıza hizmet verilmektedir." denildi.

Toplam 14.402 Ton Kömür Dağıtılmıştır
Raporda "84 köyde 12.086 aileye, 12.086 ton ve Erciş Merkeze ise 2.316 aileye 2.316 ton kömür hane sahiplerine yerinde dağıtım yapılmıştır. Toplamda ise 14.402 ton kömür dağıtılmıştır" ifadeleri kaydedilerek daha sonra şu değerlendirmelerde bulunuldu:"İlçe merkezindeki aydınlatma sistemleri onarılarak çalışır hale getirilmiş. Enerji verilerek aydınlatma sağlanmıştır. Enkaz bölgeleri (Vanyolu caddesi ve Zeynel caddesinde yaklaşık 600-700 haneye verilmemektedir. Elektrik verilmesi için enkazların kaldırılması gerekmektedir.) Haricinde tüm çadır kentler ve binalara enerji verilmiştir."

6 Ayrı Noktada 863 Çadırda Oluşan Çadır Kentler Kuruldu
Ayrıca, deprem değerlendirme raporunda şu bilgilere yer verildi: "İlçemiz deprem sonrası 6 ayrı noktada 863 çadırda oluşan çadır kentler kurulmuştur. Çadır kentlerde kalan vatandaşlarımızın yemek ihtiyacını karşılamak için 3 öğün yemek verilmek üzere aş evleri kurulmuştur. Ayrıca çadırlarda kalan vatandaşlarımıza gıda, bebek bezi, giyim eşyası, battaniye, içme suyu, ısıtıcı v.b. temel ihtiyaç maddeleri dağıtılmaktadır. Deprem sonrası vatandaşlarımızın barınma probleminin geçici çözümü için Kızılay tarafından toplam 11521 adet çadır ilçemize gönderilmiş, gönderilmiş 11441 tanesinin dağıtımı yapılmıştır. Depremde evleri ağır hasar alan vatandaşlarımıza yönelik çadır dağıtım işlemleri devam etmektedir."

39100 Kişi Kapasiteli Aş Evleri Kurulmuş
Erciş Kaymakamlığı deprem raporunda, aşevleri ve gıda yardımı hakkında ise şu açıklamalar kaydedildi: "İlçemizde meydana gelen deprem sonrası ülkemiz genelinden STK örgütleri ve belediyeler aracılığıyla günlük 39100 kişi kapasiteli aş evleri kurulmuş. Depremden etkilenen vatandaşlarımızın günlük yemek ihtiyacı büyük ölçüde karşılanmıştır. Deprem nedeniyle ilçe merkezi ve köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın günlük gıda ihtiyacını karşılamak için ilçe merkezinde oluşturulan ve Türkiye genelinde ilçemize gelen gıda, battaniye, giyecek v.b. yardımların muhafaza edildiği depodan yardımların dağıtımına başlanmıştır. Son durum neticesiyle 13 mahalle ve 2 beldeye ile 81 köye toplam 11 tır, 148 kamyon, 203 transit aracılığıyla gıda, giyim, battaniye, soba v.b.muhtelif malzemelerin dağıtımı yapılmış olup günlük olarak dağıtım işlemlerine devam edilmektedir.

Travmayı En Aza İndirgemek Amacıyla 40 Psikolog Hizmet Verdi
7,2 deprem raporunda güvenlik ve sosyal alandaki çalışmalar şu rakamlar ile ifade edildi: "Enkaz kaldırma faaliyetlerinin sağlıklı yürütülmesi yağmalama ve hırsızlık olaylarının önüne geçilebilmesi için 550'si il dışında olmak üzere toplam 700 polis memuru aracılığıyla güvenlik hizmetleri sağlanmaktadır. Deprem sonrası psikolojik olarak etkilenen vatandaşlara yönelik, depremin insanlarda meydana getirdiği travmayı en aza indirgemek amacıyla Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından 40 personel psikolog tarafından hizmet verilmeye başlanmıştır. Uzmanlar tarafından 125 ev,630 çadır ziyaret edilerek toplamda 755 aileye ulaşılmıştır. Annesi vefat eden çocuk sayısı 23,babası vefat eden çocuk sayısı 65,kimsesiz kalan yaşlı sayısı 1,kimsesiz kalan özürlü sayısı 2 olmuştur." (Burhan Teke

Editör: Haber Merkezi