Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Siirt’e gelen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, engelli vatandaşların işlerini kolaylaştırmak amacıyla rapor formunun yeniden düzenlendiğini ve engelli vatandaşların farklı kurumlara sunmak amacıyla tekrar tekrar rapor almak zorunda kalmayacağını kaydetti.

Bakan Selçuk, bir düğün salonunda gazi ve şehit yakınları, engelliler, STK’lar ve kadınlar ile bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Selçuk, 2002'den bugüne 35 bin şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarını kamu kurumlarında istihdam ettiklerini belirtti.

"Yılda iki defa yapılan atamaları süresiz hale getirdik"

"Ailelerimizi, şehit yakını ve gazilerimizi, engelli kardeşlerimizi, kadınlarımızı hayatın her alanında destekliyoruz." diyen Selçuk, "Türkiye'nin gücü, insan odaklı devlet anlayışımız bunu gerektiriyor. Milli iradenin getirdiği güçle, bize verdiğini güven ve istikrarın bir sonucu olarak biz bu tür çalışmaları yapıyoruz. şehid yakınlarına tanınan istihdam hakkını şehidimizin ailesinin anne, baba veya kardeşlerinden birinin yararlanması için 2'ye çıkarttık. Daha önceden istihdam hakkı bulunmayan vazife ve harp malullerinin de istihdam hakkından faydalanmalarını sağladık. İstihdamda 45 yaş şartını kaldırdık. Daha önceden yılda iki defa yapılan atamaları süresiz hale getirdik. Artık, hak sahiplerini bekletmeden atamalarını yapabilmekteyiz." dedi.

"35 bin şehit yakını, gazi ve gazi yakınını kamuda istihdam ettik"

2002 yılına kadar sadece 6 bin 300 vatandaşa istihdam hakkı tanınmışken 2002'den bugüne kadar yaklaşık 35 bin şehit yakını, gazi ve gazi yakınını kamu kurumlarında istihdam ettiklerini belirten Selçuk, "Eğitim, konut kredisi desteği, ücretsiz seyahat hakkı gibi daha birçok konudaki ekonomik ve sosyal imkânlardan yararlanmalarını sağladık. İstiyoruz ki Şehid yakınlarımız, gazi ve gazi yakınlarımızın refah seviyesi daha yükselsin, daha huzurlu bir ortamda geleceğe daha güvenli bir şekilde bakabilsinler." ifadelerini kullandı.

"Engelli kardeşlerimizin bakımlarını ailelerinin yanında sağlamak önceliğimiz"

Engellileri ve ailelerini sosyal yardım ve sosyal hizmet modelleriyle buluşturmaya ve onları desteklemeye devam ettiklerini dile getiren Selçuk, "İlk defa pozitif ayrımcılık yaparak engelli kuruluşları bir ilki gerçekleştirdik. Engelli vatandaşlarımızın gelişimi başta olmak üzere ekonomik ve sosyal haklarında iyileştirmeler yaptık. Engeli ve refakatçılarına şehir içi ve şehirlerarası demir ve deniz taşımacılığını ücretsiz seyahat hakkı tanıdık. Evlerinden okullarına ücretsiz taşıdığımız engelli öğrencilerimizin yine özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ücretsiz olarak öğrenim görmelerini sağladık. İstiyoruz ki engelli kardeşlerimizin bakımlarını ailelerinin yanında sağlamak önceliğimiz olsa da, kuruluşlarımızda da bakımları yaygınlaştırıyoruz. Ve Siirt’te bakanlığımıza bağlı 3 bakım kuruluşumuzda engelli kardeşlerimizin bakımını sağlıyoruz." dedi.

"Engelli vatandaşlarımız farklı kurumlara vermek için ayrı ayrı rapor almayacak"

2002 yılında engelliler kurum bakımı için sıra beklerken şu anda bakım için sıra bekleyen engelli vatandaşın bulunmadığına dikkat çeken Selçuk, engelli yakınlarının gönül rahatlığıyla bakım hizmeti sundukları kuruluşlara yıl içinde 30 güne kadar engellilerini emanet edebildiğini kaydetti.

Evde bakımını destekledikleri engellilerin ailelerinin zaman zaman sağlık, seyahat gibi durumlarda zorluk yaşadığına dikkati çeken Selçuk, "Bu hizmetimizden yararlanan ailelerimizin umre, hac gibi daha uzun süreli seyahatlerinde sıkıntı yaşamamaları için bu süreyi 45 güne çıkarıyoruz. Engelli vatandaşlarımızın en büyük sıkıntılarından birisi de farklı kurumlardan farklı raporların istenmesiydi. Yaptığımız düzenleme ile bundan sonra engelli vatandaşlarımız farklı kurumlara vermek için ayrı ayrı rapor almayacak. Rapor elektronik ortamda kurumlar tarafından görülebilecek. Sizleri birçok uğraşa girmekten kurtarmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Engellilerin üretim ve istihdama katılımını teşvik ettiklerini, 2002 yılında kamuda çalışan engelli sayısı 5 bin iken, bugün bu rakamı 10 kat artırarak 56 bine çıkardıklarını belirten Selçuk, uyguladıkları istihdam politikaları ile bugüne kadar 400 bin engelliyi iş hayatına kazandırdıklarına işaret etti.

 

Editör: Haber Merkezi