Bakan Albayrak'ın açıklamasından önce Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bir konuşma gerçekleştirdi.

"Zincir marketler 50 üründe 2 ay yüzde 10 indirim yapacak"

Pakdemirli, konuşmasında ucuz et projesinin devam edeceğini belirterek "Et ve Süt Kurumu 10 üründe yüzde 10 indirim yapacak. ÇAYKUR zam yapmayacak. Zincir marketler 50 üründe 2 ay yüzde 10 indirim yapacak." dedi.

Pakdemirli, gübre fiyatlarında da indirime gidileceğini kaydederek, "Bugünden geçerli olmak üzere sıvı ve toz gübrelerde yaklaşık 35 eşit üründe yüzde 10 indirim uygulanacak." dedi.

"Spekülatif ataklar püskürtülmüştür"

Daha sonra konuşan Bakan Albayrak ise şunları söyledi:

"Türkiye, ağustos ayıyla birlikte spekülatif ataklarla karşı karşıya kalmış ve etkin bir mücadele içerisine girmiştir. Bu atakların özellikle kurda neden olduğu oynaklığa karşı ele alınan tedbirlerle spekülatif ataklar püskürtülmüştür.

Bakanlık olarak ortaya koyduğumuz aksiyon ve adımlarımız kapsamlı Yeni Ekonomi Programı ile birlikte, piyasaların beklentileri karşılanmıştır. Oluşturulmak istenen endişe havasına izin verilmemiştir.

YEP'te ifade ettiğimiz üzere dengelenme süreci başlamıştır. Kurdaki hareket ve oynaklık geride bırakılmıştır. Kur dalgalanmalarının oluşturduğu fiyatlarda dengelenmeyi sağlamak amacımız.

Eylül ayı enflasyon rakamlarının uzmanları da şaşırtan bir rakamda piyasa beklentilerinin üstünde gerçekleştiğini söyleyen Albayrak, "Normalleşmenin sağlanacağı bir sürece giriyoruz. Bizim ekonomi anlayışımızda topyekün milletçe kazanmak var. İşte büyük ve güçlü Türkiye hedefiyle, el birliğiyle müreffeh bir geleceği inşa etme hedefimiz var." dedi.

"Tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapma sözünü aldık"

Albayrak, "Tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapma ve bu indirimi yıl sonuna kadar sürdürme sözü aldık. Tüm firmalarımız belirlenen logo ile indirim kampanyasına destek sözü verdiler. Belirlenen logoyla asgari yüzde 10 kampanyasını taahhüt ettiler. Bu logonun stickerlarını camlarına yapıştırarak bu mücadeleye omuz verdiklerini gösterecekler. Bu yüzde 10 alt limit ne kadar üste çıkarlarsa destekleri o kadar artar. Yıl sonu indirim dönemi bu logoyla mücadele kapsamında hali hazırda yapılan indirimler dışında bir indirim." İfadelerini kullandı.

"Elektrik ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yok"

Albayrak, şunları söyledi: "Elektrik ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yapılmayacak. Bekleyen KDV iadelerini hızlandıracağız, yıl sonuna kadar başvurular sonuçlandırılacak. KDV iadesi başvurusunda ilk 10 günde yüzde 50 iade yapacağız."

Albayrak, fırsatçılık ve stokçulukla etkin mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi