Vatandaşların krediyle daire sahibi olmaya başladığını belirten emlakçı İsmail Babacan, ülke bazında konutlarda yüzde 30-40’a varan artışın olduğunu söyledi.

Evlerinde satılacak dairelerin kalmadığını ifade eden Babacan, “Kredilerin düşmesiyle ülke bazında konutlarda yüzde 30-40’a varan artış söz konusu oldu. Diyarbakır’da konutların ve kiralık evlerin az olmasından dolayı vatandaşlar emlakçılara yöneldi. Yeni yapılan daireler kira fiyatları bin 800 ile 2 bine kadar da çıkmaktadır. Yeniyol dediğimiz yerlerde de en düşük kira fiyatları bin ve bin 100 civarındadır. Bundan dolayı millet krediyle daire almaya başladı. Şu anda biz emlakçılarda satılacak daireler kalmadı.” dedi.

“Vatandaşlar talepte bulunduğu için daire fiyatları yükselişe geçti”

Diyarbakır’da emlak piyasasının hareketli olduğuna vurgu yapan Babacan, “Şu an Diyarbakır’da emlak piyasası hareketli bir durumdadır. Yeni inşaatların yapılmaması ve dairelerin olmayışından dolayı konutlara yansımış. Konut kredisi düştüğü için millet daire alıyor. Vatandaşlar talepte bulunduğu için daire fiyatları yükselişe geçti. Örneğin 2+1 daireler 150-160 bin TL iken şu anda aynı o daireler 290-300 bin TL değerinde olmuş. Biz emlakçılar da bu fiyata daireler bulmakta zorlanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Daire sahibi olmak isteyenler bu dönemde ev almasınlar”

Babacan konuşmasına şöyle devam etti: “Konut sahiplerinin dairelerini yükselmeleri mantıksız bir şeydir. Çünkü vatandaşlar mağdur bir durumdadır. Devlet konut kredisinin düşürülmesini vatandaşların daha rahat konut sahibi olması için gerçekleştirmiş ama mülk sahipleri bunun tam tersini uyguladılar. Konut kredisinde düşme oldu ama ev sahipleri konutların değerini yükseltti. Bundan dolayı daire alan vatandaş çok mağdur oldu. Daire alacaklara tavsiyem bu dönemde ev almasınlar, çünkü yeni inşaatlar başlıyor. İnşaatlar tamamlandığında talep karşılanacak ve daire fiyatları da düşecektir.”

“6 ay önce sattığım bir daire 160 bin TL değerindeydi, şu an o dairenin değeri 200 bin TL’ye yükseldi”

Daha önce daire fiyatlarının düşük olmasından dolayı müteahhitlerin çalışmadığını, bu nedenle daire sıkıntısı çektiklerini belirten emlakçı Muhammed Ağaçtutan, daire fiyatlarının yükselmesiyle müteahhitlerin işe başladığını söyledi. 

Ağaçtutan, “Kredi notlarının düşmesiyle beraber halk konut alımına yöneldi. Millet bankalara gidince konut fiyatlarının arttığını gördüler. 6 ay önce sattığım bir daire 160 bin TL değerindeydi, şu an sattığım o dairenin değeri 200 bin TL’ye yükseldi. Yeni yapılan yerleşim yerindeki dairelere ise 100 bin TL eklenmesine rağmen millet yine de ev almaya devam ediyor ve piyasalar hareketleniyor. Daha önce daire fiyatları düşük olduğu için müteahhitler çalışmıyordu ama şimdi daire fiyatları yükseldiği için müteahhitlerde işe başladılar. Müteahhitlerin işe başlamasıyla piyasaya denge gelmeye başladı.” dedi.

“Ev sahibi olmak isteyenler ve ticari açıdan emlak alımı şu anda yapılmamalı”

Geliri az olan kişilerin bu süreçte emlak fiyatlarının artmasıyla ev sahibi olamadığını söyleyen Ağaçtutan, “Emlak piyasalarında şu an sadece yükselme var ve Yeniyol çevrelerinde 40-50 bin TL üzerine geldi. Yeni yapılan daireler 200 bin TL iken 300 bin TL’ye yükseldi. Emlakçılarda şu an satılık daireler pek fazla bulunmamaktadır. Şu an az da olsa satılık olan daireler var ama daire fiyatları yükseldiği için para biriktirenler ne yapacağını bilmiyor ve krediye başvuruyor. Geliri az olan kişiler parasını biriktiriyor ama yine de bu süreçte emlak fiyatları arttığı için ev sahibi olamıyor. Böyle olunca fakir fakirleşiyor, zengin zenginleşiyor. Ev sahibi olmak isteyenler ve ticari açıdan emlak alımı şu anda yapılmamalı, çünkü fiyatlar yükseldi. Biz emlakçılar bu durumdan pek fazla etkilenmiyoruz, çünkü piyasa hareketlendi ve satışlarımız olduğu için de iyi yönde etkilendik.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi