Yazılı bir açıklama yapan Milletvekili Yurttaş, "Emeklilerin intibakı konusu yıllarca bir beklenti içine girmiştir. Tasarıyla, 2000'den önce emekli olan yaklaşık 2 milyon 743 bin kişi yararlanacaktır. SSK emeklilerinin yanında 12 bin 187 Bağ-Kur emeklisi de düzenlemeden yararlanacak. Bu bir emeklilere zam yasası değildir, intibak yasasıdır. Aynı gün çalışarak, aynı oranda prim ödediği halde farklı zamanlarda emekli olan emekliler arasındaki maaş farklılığı adaletsizliğinin düzeltilmesidir.

Bu yasa daha önce oluşan karışıklıklara son vermeyi amaçlayan bir yasadır. 2 milyon 743 bin kişinin maaşları 1 lira ile 322 lira arasında artacaktır. Bu düzenlemenin bütçeye yıllık maliyetin 2011 rakamlarıyla ek ödeme hariç 2 milyon 440 bin liraya mal olacaktır. Düzenlemeden, 2002 nisan ile haziran sonuna kadar Bağ-Kur emeklisi olan 12 bin 186 kişinin de intibak düzenlemesi kapsamına alınmıştır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 9 milyon 928 bin emekliye karşılık 17 milyon 300 bin çalışanın bulunduğunu kaydeden Yurttaş, aktif pasif dengesinin 1.9 olduğunu bildirdi. Yurttaş, emekli aylıkları için yıllık 92 milyar lira aylık ödendiğini belirtti. Yurttaş açıklamalarına şöyle devam etti:
"Emeklilerle ilgili olarak şu anda bir intibak yasası yapıyoruz. Bizim en önemli gördüğümüz şey emeklilik kurumunun sürdürülebilirliğidir. Tüm dünyada ekonomik krizin yaşandığı, Avrupa'nın pek çok ülkesinde çalışanlara ve emeklilere maaş ödemekte zorlanıldığı, emeklilik fonlarının zorda olduğu bir dönemde bu çalışmaların yapılması önemlidir. Bunun sürdürülebilirliği son derece önemli. Sürdürmezsek çocuklarımızı, torunlarımızı düşünmüyor demektir. Biz dengeleri düzgün kurmazsak çocuklarımızın ve
torunlarımızın emekliliği hayal olur. Bizden sonrası tufan anlayışı ile hareket edemeyiz. 2 milyon 743 bin emeklinin dosyaları tek tek incelenerek maaşlarındaki adaletsizlik ortadan kaldırılacak ve 2013 Ocak ayından itibaren emeklilere bu farklar ödenmeye başlanacaktır."


 

Editör: Haber Merkezi