Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Başkanı Barış Eldeniz elektrik fiyatlarının 26 aydır değişmediğine dikkat çekerek elektrik fiyatlarına zam talep etti.

Kamusonhaber'in haberine göre, Türkiye'deki elektrik dağıtım şirketlerini temsil eden Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Başkanı Barış Eldeniz, Türkiye'de elektrik tüketiminin yarısına yakınının sübvansiyonlu tarifeden aldığını söyleyerek, elektrik fiyatlarının piyasadaki maliyetleri yansıtacak şekilde yükselmesi artırılmasını gerektiğini söyledi.

Reuters'in aktardığı habere göre Elder Başkanı Barış Erdeniz bir basın toplantısı düzenledi. Erdeniz konuşmasında elektrik tüketimine sağlanan sübvansiyon yerine piyasadaki fiyatları yansıtan bir fiyat modeline geçilmesi gerektiğini söyledi.

Erdeniz elektrik maliyetlerinin artmaya devam ederken elektrik fiyatlarının sabit kalmasının her geçen gün sübvansiyon ihtiyacını artırdığını söyleyerek "Gerçek maliyetine yaklaşacak fiyatlara yaklaşmamız, sürdürülebilir bir enerji piyasasına gelmemiz gerekmektedir" diye konuştu.

Yüzde 195 artışın yalnızca yüzde 10’u faturalar yansıdı

Barış Elder'in aktardığı bilgilere göre ise Ocak 2022'den itibaren tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 195 seviyesinde gerçekleşti ancak konutlara satılan elektriğin fiyatı sadece yüzde 10 oranında artış kaydetti.

Uzman isim zam için tarih verdi

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, yıllardır TÜFE ile birlikte elektrik fiyatlarının da doğru oranda arttığı grafiği paylaştı ve bunun elektrik faturalarına kaçınılmaz olarak zam yapılacağı anlamına geldiğini söyledi. Elektrik fiyatlarına ciddi o oranda zam geleceğini belirten Hakan Kara zam için Temmuz Ağustos aylarına işaret etti.

Kaynak: (Haber Merkezi)