Elektriği ve suyu israf etmek kim ne derse desin dinimizi göre, fıkıh kitaplarımızın anlattığına göre haramdır. Bismil’de her gün hırsızlık olayına şahit oluyoruz.  Her eve gece hırsız girmiş telefon, bilgisayar, altınlar  gibi değerli ev eşyasını çaldıklarına şahit oluyoruz. Buda gösteriyor ki toplum olarak çocuklarımıza gerekli terbiyeyi vermiyoruz.


          Bismil’de kış mevsiminde her gün, bazen iki gün boyunca bazı mahallere elektrik verilmediğini, elektrik kesintisi yaşandığına şahit oluyoruz. Bu olay da  birbirimize haksızlık ediyoruz. Bir sokağın var yanı başındaki sokakta üç gün elektrik yok. Adam  çamaşırlarını yıkamak için, komşunun evine götürmek zorunda kalıyor. Komşunun  çamaşır makinesinden  yıkamak zorunda bırakılıyor. İşte bu olay bize birbirimize haksızlık ettiğimizi gösteriyor. Yazın bu  kadar sık  elektrik kesintisi yaşanmıyor.  Demek ki hata bizde.
             Hırsızlık başını alıp götürüyor. Gece hırsızlar evlere dadanmış,  evlere girme olayı yaşanıyor. Değerli ev eşyasını çalıyorlar. Hırsızlığa bulaşanlar  Fakir oldukları için bu işi yapmıyorlar. Burada anladığım kadarı ile Ahlaki çöküntü yaşanıyor. İman noksanlığı var, yasalarda yeterince caydırıcı değil.
             Elektrik’te Aşırı yüklenme olunca,  sonucu böyle olur. Bazı camileri biliyorum sabah saat 10 da camide bir kişi gelmiş camide oturmuş iki rekat namaz kılıyor. Koca cami o bir kişi için,  klimalar elektrik sobaları yatsı namazına kadar yandığına şahit oluyoruz. İsim vermek istemiyorum ama bu durumlar yaşanıyor.  Bu olay imamlarımıza büyük görev düşüyor.
 

           İsraf Haramdır.
           İsrafla elektrik ve su kullanmak haramdır. Elektrik ve suyu kullanıyorsun. Bari israf etmeyin. Evlerde 3 elektrik sobası yanıyorsa en azında 2’ye düşürelim. Gereksiz lambaları söndürelim. Elektrik kesintilerin büyük çoğunluğu aşırı yüklemeden dolayı meydana gelmektedir.  Aşırı yükleme olunca trafo arıza yapıyor. Trafoyu tamir etmek 1-2 saat alıyor. 2 saate kadar komşu ve mahallemiz karanlıkta kalıyor. Şimdi diyeceksin Tedaş görevini yapmıyor. Doğru bu ayrı bir konu, bu konuyla ilgili defalarca yazı yazdık. Yazma ya da devam edeceğiz. Fakat bu bir gerçektir, toplum olarak ta elektriği aşırı israf ediyoruz.

            Kamu hakkını zimmetine geçirmek haramdır. Bunun hesabı sorulur. Allah bir gün mutlaka  her haramın ve her günahın hesabı ve her yaptığımız işin  hesabını sorulacaktır

 

Editör: Haber Merkezi