Çınar Ziraat Odası Başkanı Mehmet Cevat Delil, bölgede yaşanan elektrik kesintileri ve dalgalanmalardan dolayı çiftçinin sulama yapamayacak duruma geldiğini bildirdi.
     Delil, yaptığı yazılı açıklamada, GAP bölgesinin hidroelektrik üretim üssü olmasına karşın bölgede yaşanan elektrik sıkıntıların izahının mümkün olmadığını belirtti.
     Bir yandan Diyarbakır yöresinde Türkiye'nin en iyi lif kalitesine sahip pamuğunu üretmeye çabaladıklarını diğer yandan rutin olarak günlük 4 saat yaşanan elektrik kesintisinin ve voltaj dalgalanmaları nedeniyle bu çabalarının heba edildiğini kaydeden Delil, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de pamuk tarımının sulama koşullarında yapıldığını aktardı.
     Pamuğun su stresine karşı duyarlı bir bitki olduğunu, sulama düzensizliği veya eksikliği nedeniyle önemli ölçüde verim ve kalite kaybına uğrayabildiğini belirten Delil, pamuk bitkisinin su gereksinimi bakımından kritik dönemlerinin bulunduğunu, kritik dönemlerin çiçeklenme başlangıcı ile koza olgunlaşma dönemleri arasında olduğunu vurguladı.
     Bölgede pamuğun gelişme dönemi olan bu dönemde yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle sulamanın yapılamamasından dolayı ürün kayıplarının kaçınılmaz olacağını bildiren Delil, açıklamasında şunlara yer verdi:
     ''Türkiye hızla gelişiyor. Diyarbakır tarım ve hayvancılıkta çok ciddi hamleler yaptı. Bir çok kurumda kendini yeniledi. Ancak Türkiye'nin gelişim hızına DEDAŞ'ın yetişemediğini düşünüyoruz. Sık sık yaşanan elektrik kesintileri de bunu gösteriyor. Bu çağda elektrik kesintilerini normal karşılayacak halimiz yok, ekstrem sebeplerle kesilen elektriklerin mazereti olabilir ama bu geçici olmalıdır. Yetkililerin tarımla uğraşan binlerce çiftçiyi artık mağdur etmemek için gerekli önlemleri almasını bekliyoruz. Elektrik kesintileri ve dalgalanmalardan dolayı çiftçi sulama yapamayacak duruma geldi.''
    
     Muhabir: Meral Özdemir / Nurten Aslan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu

Editör: Haber Merkezi