İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Diyarbakır ve Malatya Şubesi Elazığ'da karşıt görüşlü iki grup arasında yurtta çıkan kavga ile ilgili raporunu açıkladı.
MAZLUMDER Diyarbakır ve Malatya şubelerince, Elazığ Fırat Üniversitesi'nde meydana gelen öğrenci olaylarıyla ilgili hazırlanan raporu şube sekreteri Nurettin Bozkurt okudu.
Bozkurt, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın mayıs ayının son haftasında Elazığ'da Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı bir öğrenci yurdunu ziyareti esnası ve sonrasında meydana gelen olayların ardından MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay ve Malatya Şube yöneticisi Mehmet Arslan'ın da aralarında bulunduğu 7 kişilik heyetin, Elazığ Valisi Muammer Erol, İl Emniyet Müdürü Ayhan Buran ve Fırat üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl ile görüştüğünü bildirdi.
Eğitim-öğretim hakkı ve yaşam hakkı ihlallerinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde araştırılması, hak ihlallerini gerçekleştirenlerin ve bu hususta kastı ve ihmali bulunan şahıs, kurum ve yetkililerin tespiti ve bu hususların kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini vurgulayan Bozkurt, şöyle dedi:
''Olayda bir öğrenci bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırganlar hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı ve bu öğrencinin kendi isteği dışında Siirt Üniversitesi'ne geçiş yaptığını tespit ettik. Yine 1 ay önce Bingöllü 1 kız ve 2 erkek öğrencinin 20 kişilik ülkücü bir grup tarafından dövüldüğünü ve Fırat Üniversitesi'nde karşıt görüşlü öğrenciler arasında bıçaklı, sopalı saldırıların yaşandığını ve kavgalar sonucu pek çok öğrencinin yaralandığını, kendilerini ülkücü olarak tanıtan bir grup öğrencinin görüş farkı gözetmeksizin bütün Kürt öğrencileri bu üniversitede istemediklerini beyan ettiği ve buna paralel olarak saldırılar geliştirdiğini öğrendik. Heyetimiz 7 Haziran tarihinde Elazığ Valisi Muammer Erol ile görüştü. Vali Erol, heyetimize olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, sivil toplum olarak olaya duyarlılık göstermemizden ötürü teşekkür ederek, yaşanan olaylarla ilgili afaki şeyler üzerinden değil de somut vakalar üzerinden konuşulması gerektiğini söyledi. Vali Erol, olayı gerçekleştiren kişilerin isimlerinin verilmesi halinde gerekli takibatın yapılacağını belirtti ve olayların organize olmadığını, münferit bir vaka kapsamında değerlendirdiklerini açıkladı. MAZLUMDER olarak kişilerin insan hak ve hürriyetlerinin özgürce yaşanabilmesi için, öğrencilerin eğitim ve öğrenim hakları önündeki bütün engellerin ortadan kaldırılması için ve toplumsal barışın korunması adına ilgili bütün yetkilileri görevlerini tarafsız ve hassas bir şekilde yerine getirmeye davet ediyoruz.''

Muhabir: Şaban Yılmaz / Nail Kadırhan
Yayıncı: İrfan Cemiloğlu

 

Editör: Haber Merkezi