Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı tarafından, çevre duyarlılığı oluşturmak amacıyla "Ekolojik Yaşamı Öğreniyorum" projesi başlatıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan TEMA Vakfı Bismil Şube Başkanı Engin Akyol, toplumsal duyarlılığı sağlamak ve her yeri yemyeşil yapmak için böyle bir adım attıklarını söyledi.

Yeşil alanların arttırılması ve bu alanları koruyup, muhafaza edebilmek adına bilinçli bireyler yetiştirilmesi gerektiğini belirten Akyol, "Bilinçli bir birey var olduktan sonra Bismil günden güne yemyeşil bir kuşak ile iç içe olacaktır. Biz, 2013'ten beri Bismil'de toplumsal duyarlılığı ve çevre bilincini aşılamaya yol almış bir avuç gönüllüyüz. Bir avuç gönüllü olarak, her yıl olduğu gibi binlerce ağaç dikimi ve çevre, doğa eğitimlerini vermekteyiz. Bu şekilde devam edilirse bizler hedefimize ulaşacağız. Tabi ki bu bir ekip ruhudur ve herkesin duyarlı olması, gönül vermesi lazım. Nasıl biz ev ortamımızı temiz tutmaya özen gösteriyorsak yaşadığımız çevre de bizim evimizdir, buraya da aynı şekilde özen göstermemiz lazım. İşte bu şekilde yol alırsak çevre bilinci oluşur." dedi.

Bu yıl okullarda verdikleri eğitimlere değinen Akyol, şunları söyledi: "Bismil'de okul öncesi kurumlarda ve ilkokullarda Minik TEMA Programı, ortaokulda Yavru TEMA Programı ve Lise TEMA Programı uygulanıyor. Programlarımızın ortak amacı, tüm ülkede tüm yaş grubuna ait çocukları ve gençleri doğayla buluşturarak, onların doğayla anlamlı bir bağ geliştirmelerini sağlamaktır. Bu programlardan geçen her bir birey, doğanın birer mimarı haline gelecek ve Bismil için çözümler üretecektir. Eğitimli bir birey yarının kurtarıcısı olacaktır."

"Diktiğimiz her ağaç bize nefes olarak geri dönecektir"

Son olarak Akyol, "Bu yıl farklı bir yol planlıyoruz. Yeni yıllın daha sağlıklı ve yeşil olması adına ağaç dikmek isteyen doğaya gönül vermiş her insanımıza fidan vererek, Bismil'i daha yeşil bir noktaya getirmek istiyoruz. Biz çevre kirliliği ile mücadele etmek istiyorsak çevreyi koruma ve güzelleştirme adına ağaç dikmemiz lazım. Diktiğimiz her ağaç bize nefes olarak geri dönecektir. Nefesimizi temiz bir şekilde alıyorsak o zaman doğru yoldayız. Bismil halkına seslenmek istiyorum: Biz yaşıyoruz ve nefes alıyoruz. Gelin hep beraber yarınlarımız için mücadele edelim. Yarınlarımızın iyi olması bugünde saklıdır. Bizler bu yola gönül verirsek amacımıza ulaşmış oluruz ve Bismil birkaç yılda bambaşka hale gelecektir. 'Benim de bir dikili ağacım olsun' diyorsanız o zaman gelin o dikili ağacı dikelim." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi