Tarım Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır' daki kazılarda şuana kadar 19 kişiye ait kafatası ve kemikler bulunduğunu, kemiklerin 4-5 metrekarelik alanda üst üste bulunduğunu ve dini vecibelere göre bir gömülme söz konusu olmadığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır merkez Sur ilçesindeki tarihi iç kalede yapılan restorasyon çalışmaları sırasında şimdiye kadar 19 kişiye ait kafa tası ve kemiklerin bulunduğunu belirterek, "Çok geniş bir alan değil 4-5 metre kare diyebileceğimiz bir alanda ilk 70-80 santim kazılırken kemikler ve kafa tasları bulunmuş, sonra aşağı doğru indikte biraz daha fazla bulunmuş. Benim izlenimim, bir dini bir gömülme tarzı pek görünmüyor, dolayısıyla laletan atılmış gibi görünüyor"diye konuştu.

Diyarbakır tarihi iç kalede Vali Mustafa Toprak ve Milletvekilleri ile incelemelerde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2 hafta önce yapılan restorasyon çalışmaları sırasında insanlara ait çıkan kemiklerin bulunduğu alanda da incelemelerde bulundu. Savcılık kararı nedeniyle basın mensuplarının alınmadığı bu alanda inceleme yapan ve yetkililerden bilgi alan Bakan Eker, daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakan Eker, İç kale projesinin Diyarbakr'ın tarihi dokusunun yoğun olarak yer aldığı bir bölge olduğunu belirterek, "7 bina ile ilgili restorasyon çalışması yapılıyor. Diyarbakır'ın tarihi ve kültürü açısından çok önemli bir proje alanıdır. 2012 yılının sonuna kadar bütün binaların restorasyonu biterek hizmete girecektir"dedi.

"DAR BİR ALANDA VE ÜST ÜSTE YIĞILMA ŞEKLİNDE KEMİKLER BULUNMUŞ"

İnsanlara ait kafa tasları ve kemiklerin bulunduğu alan ile ilgili izlenimlerini de anlatan Bakan Eker, "Eski cezaevi binasının doğu davarı ile Saint George klisesi arasındaki surlara giden yolda duvar dibinde geçen günlerde kazılar sırasında insanlara ait gerek kafatasları ve gerek diğer kemikler bulundu. Aldığımız bilgiye göre şuana kadar 19 civarında kişiye ait kemik ve kafa tası bulundu. Tabi kazı kademe kademe aşağı doğru iniyor. Bunlarla ilgili hangi döneme aittir, yakın bir tarihte mi yoksa eski bir tarihte mi olduğu analizler sonucunda ortaya çıkacaktır. Ama, görünen durum, dar bir alanda üst üste yığılma şeklinde kemikler bulunuyor. Demin gittim alanda gördüm. Çok geniş bir alan değil, 4-5 metre kare diyebileceğimiz bir alan. O alan içerisinde ilk 70-80 santim kazılırken bulunmuş, sonra aşağıya doğru indikten sonra biraz daha fazla bulunmuş. Dönem hangi dönemdir, yakın bir dönem mi uzak bir dönem mi araştırmalar sonucunda netleştirilecek bir durumdur. Sadece kemikler bulunmuş, bunlara ait bir metal, elbise ve giysi parçası ve plastik metal bulunmuş değil. Şu an arası koruma ve emniyet altında soruşturma ve inceleme netleşinceye kadar. Netleşince kamuoyu aydınlatılacaktır" dedi.

"BİR DİNİ GÖMÜLME TARZI PEK GÖRÜNMÜYOR"

Bakan Eker, basın mensuplarının kemiklerin bulunduğu söz konusu bölgenin bir mezarlık olma ihtimalini olup olmama ihtimalini sorması üzerine, "Bir dini bir gömülme tarzı pek görünmüyor benim izlenimim o. Dolayısıyla laletan atılmış gibi çünkü. Aldığımız bilgi en azından o yönde. Çünkü, kemiklerin bulunurkenki pozisyonları, duruşları bunu gösteriyor" dedi. Kemiklerin bulunduğu alanın bir toplu mezar olması ihtimalinin hatırlatılması üzerine ise Bakan Eker, "Bilemeyiz o konuda bir şey söylemek doğru değil. Dediğim gibi gerçekten şu anda doğru değil, mümkün de değil. O, ancak inceleme bittikten sonra hangi döneme ait olduğu, hangi tarihe yaklaşık tekabül ettiğine dair bilgi netleşir oda kamuoyun ile paylaşılır" diye konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi