Amed Sürücü Kursları Derneği Başkanı Zeynar Canpolat, sınavları geçip elinde ehliyet almaya hak kazandığına dair sertifikası olanların bir an önce ehliyetlerini almaları gerektiğini aksi taktirde ehliyetini almayanın sertifikasının iptal olacağını söyledi.

Binlerce ehliyet sahibini ilgilendiren trafik kanunundaki değişiklikler yaşanırken ehliyet almakta zorlaşıyor. Değişikliklerden bir tanesi de sınavı kazanıp ehliyetini almayanlarla ilgili. Son çıkan yasayla sınavı kazanan ve dosyasını almayan sürücü adaylarının sertifikalarının iptal edileceği yönünde. 
 
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Amed Sürücü Kursları Derneği Başkanı Zeynar Canpolat, sınavı başarıyla geçen kursiyerlerin bir an önce ehliyetlerini almaları gerektiğini belirterek, "Sınavları geçip elinde ehliyet almaya hak kazandığına dair sertifikası olanların, bir an önce ehliyetlerini almaları gerekiyor. Türkiye geneli sürücü kurslarından binlerce ehliyet sahibini ilgilendiren trafik kanunundaki değişikler, yeni değişiklerde ehliyet almak zorlaşırken, daha önceden ehliyet almaya hak kazanan ve elinde sertifikası bulunan sürücü adayları, yeni hazırlanacak taslağın ardından 2 yıl içerisinde bulunduğu bölgedeki emniyete başvurup, ehliyet almadığı takdirde, almaya hak kazandığı sertifika iptal olacaktır. Bu anlamda dernek olarak, sürücü kursu işletmeciliği olarak sektörün en büyük sorunu haline gelmiştir.” dedi. 
 
Diyarbakır’daki sürücü kursu sahiplerine de seslenen Canpolat, “Son süre olarak 1 Haziran 2015 tarihine kadar geçerli olan dosya çıkış işlemleri için, kursiyerlerin mağdur olmaması için, kursiyerleri bilinçlendirmek, kurs sahiplerinin yükünü hafifletmek hem mali hem de hukuki anlamda mağduriyetlerini gidermek ehliyet almak zorlaşıyor. Sürücü kurslarından başarıyla sertifikasını alanlar, yeni uygulamada stajyer sürücü belgesi verilecektir. Stajyer sürücü belgesi 2 yıl süreyle geçerli olacaktır. bu süre içerisinde 2 kez kırmızı ışıkta geçenler, 2 kez hız limitini aşanlar, trafik kontrollerinden şehir içi ve şehirlerarası uygulamalarda alkolü maddelerin etkisiyle araç kullanan aslı kusurlu olarak ölümlü, yaralamalarda kazalara karışan 100 ceza puanı dolduran stajer sürücülerin belgelerini trafik memurlarınca geri alınarak iptal edilecektir. Sürücü belgesi iptal edilip tekrar almak isteyenlerin psikoteknik, değerlendirme psikiyatri uzmanı tarafından rapor alınarak tekrar sürücü kurslarına yeniden girişlerini yaptırabileceklerdir. kursta dosyasını almayanların ehliyetleri iptal olacaktır.” diye konuştu. 
 
Canpolat sözlerini şöyle sürdü: "Yeni hazırlanan kanun taslağına göre geçmişte, yani 5 yıl öncesine kadar ehliyet almaya hak kazanan ama ehliyetini almayarak sadece sertifikasını elinde bulunduran kişilere de önemli uyarılarda bulundu. Şu anda yeni bir kanun tasarısı hazırlanmış ve bu taslak 01.01.2015`te yeni kazananlar stajer olarak yeni yıla girecekler. Ehliyet almaya hak kazanıp da ehliyetini almayan kişilerin bu hakkı 2 yıl içinde iptal olacaktır. Yeni yönetmenliğe göre, 2015’te ehliyet kazanıp da 2 yıl içinde dosyasını trafiğe verip ehliyete dönüştürmeyenlerin ehliyetleri iptal olacaktır. 1995- 2014 yılından bu yana kurslarımızda binlerce ehliyet dosyaları mevcuttur. Diyarbakır’daki sürücü kursları SMS adreslerine kadar mektupla haber verilerek kursiyerlerin mağduriyetlerini sıfırlamaya çalışıyorlar. Çoğunun telefonları, adresleri değiştiğinden dolayı, sürücü kursları ve kursiyerler istemeden mağdur rolüne girmektedirler. Geçmişte kazanan adayların, hemen mezun olduğu sürücü kurslarını arayarak, ya da bizzat kursa gidip gerekli olan evraklarını güncelleştirerek, yani sağlık, sabıka, vergi harcını, kan etiketini, yeni çekilmiş en az 3 aylık vesikalı fotoğrafını dosyaya ekleyerek en yakın trafik tescil amirliğine gidip ehliyetlerini almaları gerekir. 1 Haziran 2015 tarihine kadar geçerli olacaktır.   
Editör: Haber Merkezi