Obezite, vücudun harcadığı enerjiden daha fazlasının vücuda girmesi sonucu vücuttaaşırı yağ birikmesidir. Beden kitle indeksi 30-35 arası olan bireyler 1. derece obez, 35-40 arası 2. derece obez ve 40'ın üzerinde olan bireyler ise 3. derece morbid obezolarak kabul ediliyor.

Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her geçen gün daha da fazla yaygınlaşan obezite ile mücadele konusunda açıklamada bulunan Op. Dr. Umut Kerimoğlu, spor ve egzersizin önemine vurgu yaptı.

Dr. Kerimoğlu, obezitenin şeker hastalığından yüksek tansiyona kadar birçok hastalığın nedeni olabileceğini ve kalp krizine neden olan sorunların başında geldiğini belirtti.

Obezite tedavi sürecinde tıbbi beslenmenin yanı sıra sık başvurulan çözümlerden birinin de egzersiz tedavisi olduğunu ve yeterli düzeyde egzersiz yaparak bu rahatsızlığın engellenebileceğini kaydeden Kerimoğlu, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 3 milyondan fazla insanın fazla kiloları nedeniyle hayatını kaybettiğinin altını çizerek, değişen beslenme alışkanlıklarıyla obezitenin artması sonucu ilerleyen süreçte bu rakamın daha da artabileceğini kaydetti.

"Türkiye obezite konusunda ön sıralarda"

Her yıl artan obezite oranına Türkiye'nin de ayak uydurduğunu belirten Kerimoğlu, 2016 verilerine göre Türkiye'de her 5 kişiden biri obezite hastasıyken, 2019 verilerine göre her 3 kişiden birinin obezite hastası olduğunu belirtti.

Dr. Kerimoğlu, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün paylaştığı verilere göre Türkiye'de erkeklerde yüzde 20,5, kadınlarda yüzde 41 seviyesinde görülen obezitenin, 0-5 yaş arası çocuklarda yüzde 8,5, 6-18 yaş aralığındaki çocuklarda yüzde 8,2 olarak belirlendiğini vurgulayarak, düzenli beslenme ve egzersiz tedavisi uygulanmadığı sürece, bu oranın daha da artacağını sözlerine ekledi.

Obezite, en riskli 10 hastalıktan biri olarak görülüyor

Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından en riskli 10 hastalıktan biri olarak görülen obezite, birçok hastalığın nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Şeker, tansiyon, astım, kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkların ana nedeni olan obezitenin, kanserle de yakından ilgisi olduğu belirtiliyor.

Editör: Haber Merkezi