24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır şube başkanı Yunus Memiş, öğretmenlerin sorunlarına değindi. "Öğretmenler Günü'nde kutlama mesajı değil, hakkımızı istiyoruz, soğuk okul değil, sıcak ortam istiyoruz" diyen Memiş, "Öğretmenler açısından çok da kutlanacak bir durum ortada olmaması nedeniyle Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz demeyi uygun bulmuyoruz.

Sorunları her yıl ötelenerek bir sonraki yıla devreden, önemsenmeyen; ama önemseniyormuş gibi yapılan, meslek grubunun mensupları olarak, Milli Eğitim'de hizmetli personelden sonra en düşük maaş alan kişiler olarak, yetkililere içine düşürüldüğümüz durumun utancını hatırlatarak sesleniyor; Mecliste şoförüne ve sekreterine zam yapanlara, iki öğretmen maaşının maalesef bir sekreter maaşı etmediğini haykırıyoruz. 666 Sayılı KHK ile farklı kamu kurumlarında aynı unvanlarda çalışan personelin maaşları ek ödeme ile dengelenmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında çalışan Hizmetli, Memur, Şef ve Şube Müdürü gibi eğitim çalışanlarımızın maaşları ek ödeme ile diğer bakanlıklarda çalışan emsalleriyle aynı orana yükseltilmiştir. 666 Sayılı KHK ile mağdur edilen öğretmen ve öğretim elemanlarının mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini talep ediyoruz. 24 Kasım vatan millet edebiyatının yapılacağı gün değildir. 24 Kasım öğretmenlerin önemsendiği ve haklarının verildiği gün olmalıdır.

Ülkelerin geleceği, eğitime yaptıkları yatırımlarla doğru orantılıdır. En düşük maaş reva görülen öğretmenler, bırakın ülkeyi geleceğe taşımayı, maaşlarının düşüklüğü nedeniyle kendilerini diğer aya taşıyamamaktadır. Acilen öğretmen ve öğretim elemanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi ve ücret adaletsizliğine bir an önce son verilmelidir" dedi.


Memiş, ücretli öğretmen uygulamasından biran önce vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, "Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen açığını ücretli öğretmenlik uygulaması ile ucuz yönden karşılamayı tercih etmekten bir an önce vazgeçmelidir. Atama bekleyen 250 bine yakın öğretmen adayı boşta gezerken, sadece ek ders ücretiyle boş sınıfları dolduran hükümet, bütçe kanunundaki yeni öğretmen alımına engel teşkil eden sınırlamayı kaldırarak derhal Bakanın belirttiği 138 bin kadrolu yeni öğretmen alımı yapmalıdır" dedi.

Diyarbakır'da bazı okullarda doğal gaz sistemine geçmesi nedeniyle okullarda ısınma problemi yaşadıkların kaydeden Memiş, "İlimizde bazı okulların doğalgaz sistemine geçmesinden dolayı, ihaleyi alan firmalar çalışmaları zamanında bitiremediği için çok sayıdaki okulumuzda ısınma problemi yaşanmaktadır.

Görüştüğümüz okul yöneticileri, ihaleyi alan firmaların yeterince çalışmadıklarını bundan dolayı bugün ısınma sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını ifade ettiler. Soğuk kış gününde çocuklarımız ve öğretmen arkadaşlarımız çok zor şartlarda ve soğuk ortamda ders işlemektedirler. Soğuk beton duvarları arasında öğrenciler montlarla sıralarda oturmakta, öğretmenler ise paltolarla derse girmektedir. Sınıfların elektrik sobalarıyla, ufolarla ısıtılması çözüm değildir. Bu sorunun en kısa zaman içerisinde giderilmesinin takipçisi olacağız. Öğretmenler olarak; maaş ve ek ders ücretlerinin düşüklüğü, 6 yıldır kariyer basmakları sınavının yenilenmemiş olması gibi devam eden sorunlarımıza yeni sorunlar eklenmiştir...

Özür gurubu tayin hakkımızın yılda bir defa olacak şekilde sınırlandırılması ve aile bütünlüğümüzün parçalanması, ek ödemelerde muadili yok gibi inandırıcılıktan uzak bir yaklaşımla kapsam dışında bırakılmamız gibi kabulü asla mümkün olmayan yeni sorunların, eski sorunlarla birlikte bir an önce ortadan kaldırılmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi