Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı’nda Türkiye'nin “Efes” dosyası, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi.

31 Adayın bulunduğu listede Türkiye'den iki aday, bu yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil olmuş oldu. 

Efes Antik Kenti de UNESCO Dünya Miras listesine girdiği haberini, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Twitter hesabından paylaştı.

21 yıllık bekleyişin sonunda UNESCO Dünya Mirasına giren Efes, listenin pek çok üyesinden farklı olarak dört bileşenle listeye girdi. Efes Antik Kenti beraberinde Meryem Ana evi, Ayasuluk Kalesi, Saint Jean Kilisesi ve Çukuriçihöyük ile listede yerini aldı. Geçen yıl listeye 99'uncu sıradan Bergama ile  giren İzmir, güney ucundan kuzey ucuna UNESCO ağıyla örülmüş oldu.

İzmir Valisi Toprak yaptığı açıklama da “Daha önce vali olarak görev yaptığım kentlerden Çorum Hattuşaş, İzmir Bergama ve dün görüşülen Diyarbakır Surları’nın listeye alınması, benim için büyük bir onurdur. Bugün Efes’in listeye alınmasıyla bu onur taçlanmış oldu. Dünyanın en önemli sitlerinden olan Efes’in, dünya miras listesinde bu güne kadar alınmaması büyük bir eksiklikti. Bugün Bakanlığımızın Belediyemizle birlikte hazırladığı ve ICOMOS’un olumlu değerlendirmesi ve dünya miras komitesinin kararı sonucu listeye dahil edilmesinden mutlu oldum.

Efes dünya miras listesine adını altın harflerle yazdırdı. Çok iyi bir dosya ile birlikte yazıldı. Tabi burada özellikle ifade etmek isterim ki, Efes dosyasının içeresinde Efes sit alanı, Ayasuluk alanı, Saint Jean Kilisesi ve Çukuriçi alanından oluşan bir alan UNESCO’nun ICOMOS değerlendirme komitesince uygun bulunmuş idi. Fakat bunula birlikte bildiğiniz gibi Hz. Meryem evi de çok önemli ve tüm inanç birimleri arasında özellikle Hristiyanlık için çok önemli bir nokta idi. Hz. Meryem’in evinin bu bileşenin içeresinde olmaması noktasında bir görüş vardı.” dedi. 

Editör: Haber Merkezi