Tunç, Adalet Bakanlığı'nın yargı süreçlerini hızlandırmak için başlattığı uygulamalardan birinin de e-Tebligat olduğunu vurgulayarak, dijital dönüşümün bir parçası olan bu uygulamanın 2015 yılında isteğe bağlı olarak kullanılmaya başlandığını belirtti. Bakan Tunç, e-Tebligatın 2019'dan itibaren bazı kurum ve kuruluşlar için zorunlu hale geldiğini ifade etti.

Kağıt tasarrufu ve çevrenin korunmasına katkı sağlayan e-Tebligat sayesinde 2015 yılından bu yana 7 milyar 136 milyon 589 bin lira tasarruf edildiğini vurgulayan Adalet Bakanı Tunç, "Bugüne kadar sistem sayesinde 213 milyon 429 bin 761 e-Tebligat gönderildi. Bu sayede 7 milyar 136 milyon 589 bin TL kamu kaynağı tasarruf edildi ve 7 bin 470 ton kağıt tasarruf edildi. Çevre dostu uygulama ile 126 bin 990 ağaç kesilmekten kurtarıldı" dedi.

Adalet Bakanlığı'nın yargıda teknolojiyi daha etkin kullanma hedefi doğrultusunda 2015 yılında isteğe bağlı olarak başlatılan e-Tebligat uygulaması, 2019'dan itibaren tüm kamu kurum ve kuruluşları, özel hukuk tüzel kişileri, noterler, avukatlar, arabulucular ve bilirkişiler için zorunlu hale getirildi. Zorunluluk dışında kalan gerçek ve tüzel kişiler ise elektronik tebligatı isteğe bağlı olarak kullanabilmektedir.

Yargılama sürecinin kısaltılması ve tebligat aşamasının hızlandırılması amacıyla başlatılan e-Tebligat uygulaması sayesinde zaman kaybı önlenmektedir. Bu uygulama ile birçok zaman tebligat süreçleri anlık olarak tamamlanabilmektedir. Elektronik tebligat adresi almak için başvurular PTT'ye yapılmaktadır. Elektronik yolla yapılan tebligat, muhatabına elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda gerçekleştirilmektedir.

Editör: Basri Akaydın