Assocıated Press’in (AP) haberine göre Asya ve Amerika’da görülen yeni bir hastalık, AIDS gibi yetişkinlerde ortaya çıkan bir bağışıklık yetersizliği sendromu. ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nden Dr. Sarah Browne, yeni hastalığın yayılma şeklinin ise AIDS’ten farklı olduğunu vurguladı. AIDS, vücutta bağışıklık sağlayan T hücrelerini yok ederken, yeni hastalık ise bağışıklık mekanizmasını başlatan “oto antikorlara” zarar veriyor.

İNSANDAN İNSANA BULAŞMIYOR

2004’ten beri vakaların çoğunun tespit edildiği Tayland ve Tayvan’da araştırmalar yapan Browne’un önderliğindeki uzmanların hazırladığı rapor, geçen hafta New England Journal of Medicine’de yayımlandı. Hastalığı bir tür enfeksiyonun tetikliyor olabileceği, fakat kişiden kişiye bulaşmanın söz konusu olmadığı belirtiliyor.

TÜBERKÜLOZLA KARIŞTIRILIYOR

Hastaların ortalama yaşının 50 olduğu, ancak aile içinde birden çok kişide görülmemesi nedeniyle tek bir genin bundan sorumlu tutulamayacağı da ifade ediliyor. Buna karşın ABD’de hastalığın getirdiği enfeksiyon sonucu ölenlerin bir kısmı da Asyalılar. Ölü sayısı tahmini yapılamıyor, çünkü birçok ülkede bu vakalar tüberküloz ile karıştırılıyor.

Kaynak: TRT Haber

 

Editör: Haber Merkezi