Bu dişi kuşun en az 2012 yılından beri eşi olan Akeakamai (Hawaii dilinde "bilgelik aşığı" anlamına gelir), son olarak 2021'de görülmüştü. İkilinin aynı yıl bir yavru doğurmasıyla Wisdom, üremeye devam eden en yaşlı vahşi kuş unvanını koruyor.

12 Nisan'da ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi (USFWS), Wisdom'ın çiftleşme dönemi sona erdikten sonra Midway Adası Ulusal Yaban Hayatı Koruma Alanı'nda yeni yavrular getirmek için hazırlıklara başladığını duyurdu.

Pasifik bölgesi sorumlusu yetkililer, Facebook'ta yaptıkları paylaşımda, "Dünyanın bilinen en yaşlı vahşi kuşu Wisdom, geçen ay tekrar Midway Adası Ulusal Yaban Hayatı Sığınağı'nda eş adaylarıyla dans ederken görüntülendi" şeklinde yazdılar.

Wisdom'ın uzun süredir eşi olan Akeakamai hala görülmedi ve son iki kuluçka sezonunda da ortada yoktu.

Layson albatrosları genellikle aralığın ilk yarısında tek bir yumurta bırakır. Ancak Midway Adası'ndaki koruma alanında çalışan yaban hayatı biyologu Jonathan Plissner'a göre, Wisdom ilkbaharın ortalarında bile yumurtlama eğiliminde.

Plissner, kuşun bu yıl kuluçkaya yatmasını beklemeseler de "70'lerindeki bir kuş için oldukça enerjik" olduğunu ifade etti.

Albatroslar genellikle ömürlerini tek bir eşle geçirirler. Ancak USFWS'den biyolog Dr. Beth Flint, 2021'de yaptığı açıklamada Wisdom'ın ölen eşlerinin yerine yeni eşler alarak 30-36 arası kuş doğurduğunu belirtmişti.

Kuluçka sezonları arasında Wisdom neredeyse yılın yarısını Pasifik Okyanusu semalarında uçarak geçiriyor. USFWS, yaşlı kuşun ömrü boyunca yaklaşık 5,6 milyon kilometre uçtuğunu tahmin ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ