ABD'de kaçak başlayan, sokaklarda devam eden hayatını, azmi ve çalışkanlığıyla değiştiren pizza imparatoru Diyarbakırlı Hakkı Akdeniz, pizza okulu ve işyeri açmak için geldiği Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı’yı ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Hakkı Akdeniz, Diyarbakırlı olarak, Diyarbakır’da hem pizza okulu hem de işyeri açmak istediğini belirterek, “Türkiye’de Diyarbakır’da okul açmak istediğim zaman hep nedenini soruyorlardı. Neden İstanbul değil de Diyarbakır. Diyarbakır benim memleketim, doğup büyüdüğüm yer. Bu yüzden ilk önce Diyarbakır’da ilk pizza okulumu açmak 
istiyorum.” diye konuştu.
“Hakkı bizim gurur kaynağımız, kendisiyle övünüyoruz” diyen Eş Başkan Fırat Anlı ise, Diyarbakır’ın birçok değeri olduğunu, kültürel, sosyal, insan değerleriyle de öne çıktığını ifade etti. Bir ay önce Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiğini hatırlatan Anlı, kültürel, sosyal ve insani değerlerin tanıtımının önemini vurguladı.

Akdeniz gençler için iyi bir modeldir
Hakkı Akdeniz’in yaşam tecrübesinin gençler için bir rol model olduğunu vurgulayan Anlı, “Hakkı kardeşimizin yaşam tecrübesi, ağır çalışma ortamlarından bugüne gelmesi gençler için aslında iyi bir rol modeldir. Diyarbakırlı gençlerin yapabileceği şeylerin ne olduğunu gösteren tipik bir örnektir. Onun için kendisinin iki projesini de büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. “ dedi.

Akdeniz’in kendi topraklarına işyeri açıp kendi insanlarına hizmet verecek olmasını memnuniyetle karşılayan Anlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kararından dolayı tebrik ediyoruz; ama daha önemlisi bu fırsat eşitliği için Diyarbakırlı gençlerin Diyarbakırlı çocuklara bu mesleğini öğretmek istemesi, bu birikimini paylaşmak istemesi çok daha önemlidir. Biz Belediye olarak da her türlü desteği sunacağız.”

‘Geleceğimiz aydınlıktır’
Hem Diyarbakır’da yaşayan insanlar hem de dışarıdan gelecek yabancı misafirler için en kaliteli hizmeti beraber sunmanın arayışı içinde olacaklarını ifade eden Anlı, “Bu geleceğe dair büyük bir umuttur. Bir yanda olumsuz gelişmeler ve sıkıntılar var; ama biz inanıyoruz ki geleceğimiz aydınlıktır. Diyarbakır’ında, Diyarbakırlı gençlerin ve bölgenin geleceği son derece aydınlıktır, güzeldir ve bunu hep beraber sağlayacağız.” diye konuştu.

İşverenlere “gelin hizmet edin” çağrısı
Diyarbakırlı işverenlere ve başka şehirlerdeki işverenleri Diyarbakır’a davet eden Anlı, “Diyarbakır’a kendi şehrinize gelin. Burada halkınıza hizmet edin. Bu halkla birlikte gelecek güzel günlerimizi hep beraber inşa edelim.” dedi.

Hakkı Akdeniz kimdir
ABD'deki hayatına, Kanada'dan New York'a kaçak girerek başlayan, ağabeyinin arkadaşının gelmemesi üzerine günlerce sokaklarda yaşayarak hayatını sürdüren Hakkı Akdeniz, New York’ta pizza imparatoru olarak biliniyor. Hayat hikayesi için "Ben fakir olmasaydım, sokakta yatmasaydım belki bugünleri göremeyecektim, bu başarıya ulaşamayacaktım"  diyen Akdeniz, sokaktaki evsiz ve dilencilere bir çok Amerikalının aksine hoşgörüyle yaklaşırken, her gün akşam kaldığı evsizler barınağına pizza dükkanlarından ücretsiz pizza göndermeye devam ediyor.
Yeni hedefinin yakın bir zamanda BM'ye üye ülkeleri temsilen 193 küçük pizzanın bir arada olduğu dev bir pizza yaparak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek ve Türkiye'de başta Diyarbakır olmak üzere birçok şehirde pizza okulu açmak olduğunu söyleyen Akdeniz, belgesellere konu olan hayatını gazetelere ve televizyonlara şöyle anlatmıştı: "Ağabeyimin bir arkadaşı beni otobüs durağında karşılayacaktı. Kendisini otobüs durağında yaklaşık 3-4 gün bekledim ama beni almaya kimse gelmedi. Cebimdeki para da biterken günlerce sokakta evsiz kaldım. ABD’deki yeni hayatımda sokakta yaşarken hayati tehlikeler atlattım. Bir gün sabaha karşı, sokakta tanıştığım Senegalli evsiz siyahi arkadaşımla üzeri kapalı büyük bir çöp konteynırında uyurken, konteynıra yanaşan bir çöp kamyonuna, çöplerle birlikte atıldığım anda uyanarak çöp gibi öğütülmekten son anda kurtuldum ve aynı zamanda Senegalli arkadaşımın canını da kurtardım.
Borç parayla 2009 yılında küçük bir pizza dükkanı açtım, pizza hamuru açma işine yoğunlaştım. Birçok defa bu alanda yapılan akrobasi yarışmalarına katıldım, ilk katılımda ancak 87'nci olabildim. Bu başarısızlık beni yıldırmadı. Daha sonra İtalya’da ABD'yi temsilen katıldığım yarışmada dünya birincisi oldum. ABD'deki yarışmalarda da akrobatik şekilde pizza hamuru açarak üç defa pizza şampiyonluğunu kazandım. Bu arada ardı ardına açtığım pizza dükkanlarının sayısını da 7'ye çıkardım. Birçok magazin programı ve yemekle ilgili önemli televizyon programlarında gösteri yaptım.”
  “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi”

Editör: Haber Merkezi