Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Çözüm süreciyle, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri canlı hayvan ve hayvansal ürün ihraç etme potansiyelini tekrar yakalayacak" dedi.

Başkan Bayraktar, Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde "Dünya Çiftçiler Günü" dolayısıyla düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, çözüm süreciyle kırsalda üretim yapan tarım işletmelerinin faaliyetlerine tekrar başlayacağını söyledi.

Bu sayede kırsaldan şehre göçün duracağını ve şehirlerde yeni varoşların oluşmasının engelleneceğini kaydeden Bayraktar, sulama yatırımlarının tamamlanmasıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki çiftçilerin, daha çok üreterek gelirini artıracağını vurguladı.

Bayraktar, çözüm sürecinin bölgenin kalkınmasına büyük katkı sunacağını işaret ederek, şöyle konuştu:

"Geçmişteki gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri canlı hayvan ve hayvansal ürün ihraç etme potansiyelini tekrar yakalayacak. Tarımsal üretimin artmasıyla birlikte tarımsal sanayi yatırımları da cazip hale gelecektir. Tarımsal sanayi, bol miktarda ham madde bulabilecek, çiftçi ürününü pazarlamakta zorlanmayacaktır. Kısaca tarım, bu bölgenin kalkınması ve gelişmesi için lokomotif sektör haline gelecektir. Normalleşmenin sonucu, bölge illeri hızla yatırımlar başlayacaktır. Ekonomik gelişme, bölge illeriyle, ülkemizin gelişmiş illeri arasındaki uçurumu kapatacak, milli birlik ve beraberliğe katkı yapacaktır."

Bayraktar, köylerine dönmek isteyen çiftçilerimizin çeşitli araçlarla desteklenmesi gerektiğini belirterek, "En son Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı'na 10 bin köylü, köyüne geri dönmek için başvuruda bulunmuştur. Bu fırsat kaçırılmamalı, bir proje dahilinde, faizsiz veya çok düşük faizlerle, köye dönüş yapacak köylülerin ev, ahır, ağıl gibi yapılarının onarımının sağlanması ve üretime yönelik ihtiyaçlarının karşılanması yoluna gidilmelidir" diye konuştu.

-Hayvan sayısı 2 milyonu aştı

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise bereketli toprakların suyla buluşması noktasında hükümet ve bakanlıklar tarafından uygulanan projelerle çiftçilerin yüzünün güldüğünü ifade etti.

Başlatılan Silvan Barajı Projesi ve eklentilerinin tamamlanması halinde çiftçilerin yüzünün daha da güleceğine inandıklarını belirten Toprak, "10 yıl önce 1 milyon 100 bin olan hayvan varlığı sayısın bugün 2 milyonu aşması uygulanan politikaların sonucunun en açık göstergesidir. Ekonomik kalkınmanın yanı sıra insanların eğitilmesi gerekiyor. Bu kapsamda Diyarbakır'da 102 kadın çiftçi de aldıkları eğitim sonunda sertifika almaya hak kazandı" dedi.

Konuşmaların ardından Diyarbakır'da eğitime katılan ve sertifika almaya hak kazanan 102 kadın çiftçiden sembolik olarak 8'ine sertifikaları verildi.

Editör: Haber Merkezi