BALIKESİR - Zafer Akpınar

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, küresel hububat ve yağlı tohumlar piyasalarındaki son yıllarda artan düzensizlikler nedeniyle IGC, daha zamanlı ve güncel bilgi ihtiyacını karşılamak amacıyla 2011 Kasım ayında günlük Hububat ve Yağlı Tohumlar İndeksi'ni (IGC GOI) başlattı.

Uluslararası Hububat Konseyi'nin Fiyat Endeksi'ne göre, 25 Temmuz itibarıyla, dünya buğday fiyatlarında, aylık yüzde 16,2 ve yıllık ise yüzde 6,9 oranında artış görüldü.

Fiyat artışlarını sıcaklar tetikliyor

Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı ve bir firmanın Hububat ve Ürünleri Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, şunları kaydetti:

''ABD'de özellikle orta ve batı bölgelerindeki rekor sıcaklıklar ile Baltık Denizi bölgesindeki kuru hava koşulları, buğday üretimi öngörülerini azaltıyor. ABD Tarım bakanlığı'nın gelecek sezon için en son buğday üretim öngörüsü, önceki döneme göre şimdilik yüzde 4 daha düşük. 25 Temmuz 2012 tarihi itibarıyla bir ay öncesine kıyasla genel olarak hububat ve yağlı tohumların fiyatı yüzde 14,4 arttı. Yıllık artış ise yüzde 13,3 olarak gerçekleşti.''

Editör: Haber Merkezi